Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland kräver mer makt över norska Svalbard

Tidigare under januari föreslog Vladimir Putin en rad ändringar av konstitutionen.
Sergej Lavrov skärper tonen mot Norge angående Svalbard.
Foto: TASS / MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA U SIPA USA
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: TASS / ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA SIPA USA
Longyearbyen på Svalbard.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En fjällräv spatserar på norska Svalbard.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Rysslands president Vladimir Putin. Ryssland tänker öka sin närvaro på Svalbard.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov begär ett möte med Norge om Svalbard, rapporterar norska NRK.  

Landet reagerar på utvisningar mot ryska medborgare och restriktioner för rysk helikopteranvändning i den arktiska ögruppen

”Vi tänker inte begränsa vår närvaro där. Tvärtom”, skriver Lavrov i ett brev till Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide. 

Ryssland begär ett möte med Norge för att diskutera det 100-åriga Svalbardfördraget, kallat Spetsbergtraktaten, rapporterar NRK. 

Enligt ett brev som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skrivit till sin norska motsvarighet så vill de uppmana Norge att följa ”andan” i fördraget och garantierna för ”lika och fri tillgång till och inträde” till Svalbard. Det framkommer i ett pressmeddelande som publicerats av ryska utrikesministeriet.  

Ryska utrikesministern Sergej Lavrov skärper tonen mot Norge angående Svalbard.
Foto: TASS / MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA U SIPA USA

Rysslands kritiserar Norge – tänker öka närvaro på Svalbard

Enligt ryska utrikesministeriet har Norge infört restriktioner för användning av ryska helikoptrar i området och infört ett utvisningsförfarande från Svalbard som endast omfattar ryska medborgare. 

Ryssland menar även att Norges fiskeskyddszon är olaglig och att det utförts en ”orimlig” utvidgning av naturskyddszoner där ekonomisk verksamhet är begränsad. 

”Ryssland är det enda landet, förutom Norge, som i årtionden har bedrivit ekonomisk verksamhet på Svalbard, och vi tänker inte begränsa vår närvaro där. Tvärtom, vi har långsiktiga planer för att stärka, diversifiera och modernisera den. Ryssland är intresserad av att utveckla ett varaktigt och konstruktivt samarbete med Norge på Svalbard och att främja en dialog om praktiska frågor”, står det i pressmeddelandet från ryska utrikesministeriet. 

Det norska utrikesdepartementet berättar för NRK att de överväger hur de ska svara på Rysslands begäran. 

Just nu befinner sig Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i Moskva och under tisdagen höll hon en gemensam presskonferens med Sergej Lavrov.  

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) med sin ryske motsvarighet Sergej Lavrov under en gemensam presskonferens på tisdagen.
Foto: TASS / MIKHAIL TERESHCHENKO/TASS/SIPA U SIPA USA

Oväntade bilderna på Putin

”En mjukare sida”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.