Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland: Vi har dödat Abu Bakr al-Baghdadi

Ryssland uppger att de dödat Abu Bakr al-Baghdadi vid ett luftanfall tidigare i år.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Abu Bakr al-Baghdadi beskrivs som ledare för terrorsekten IS.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT VIDEO

Ryssland hävdar att de dödat den eftersökte IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi i ett av sina luftanfall, rapporterar AP.

Han omkom när ryska luftstyrkor anföll ett av terrorgruppens militärmöten i maj.

Den svårfångade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi - som tidigare befunnit sig i Mosul i Irak för att ge strategiska råd i de pågående striderna - har dödats i ett ryskt luftanfall. Uppgiften kommer från ryska militärledare, rapporterar AP. Händelsen ska nu utredas av Ryssland, enligt BBC. 

Luftanfallet ägde rum den 28 maj i år. Ryska flygstyrkor anföll då ett av terrorgruppens militärmöten i staden Raqqa i Syrien. Omkring 30 andra framstående IS-ledare och 300 IS-krigare uppges ha befunnit sig på mötet. Även de uppges ha dödats, rarapporterar AP. 

https://twitter.com/cnnbrk/status/875627515410120704

LÄS MER: IS-ledaren al-Baghdadi har flytt från Mosul 

Tillerson: "Bara en tidsfråga"

Det har tidigare förkommit uppgifter om att al-Baghdadi dödats. I ett uttalande bekräftar dock Ryssland nu att terrorledaren är död.

"Enligt uppgifter som kontrollerats i flera olika kanaler" ska IS-ledaren ha befunnit sig på det aktuella mötet – och dödats.

https://twitter.com/AP/status/875621744685457408

Så sent som i mars i år meddelade USA:s utrikesminister Rex Tillerson att "i stort sett alla" al-Baghdadis närmsta män har dödats.

– Det är bara en tidsfråga innan al-Baghdadi själv går samma öde till mötes, sa Tillerson då enligt BBC.

Den USA-ledda koalitionen säger sig dock inte kunna bekräfta al-Baghdadis död.

Folk i IS kontrollerade områden i Raqqa uppger för Expressen att de inte tror på uppgiften:

- Uppgiften om hans död är falska rykten. Han och flera andra ledare lämnade Raqqa för ett tag sedan troligen till gränsområden mellan Syrien och Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi har hållit sig gömd

Efter att ha flytt Mosul tidigare i år ska Abu Bakr al-Baghdadi ha hållit sig gömd hos IS-sympatisörer bland civilbefolkningen i olika små ökenbyar.

https://twitter.com/AFP/status/875612739284094978

Han är känd för att byta gömställe flera gånger varje dygn och använder sig sällan av den typ av kommunikation som kan övervakas av säkerhetstjänsterna.


LÄS MER: USA ökar belöning för IS-ledaren al-Baghdadi 


Abu Bakr al-Baghdadis enda officiella framträdande ska han ha gjort i juni 2014 då han höll en gudstjänst i Mosul efter att IS tagit över staden.
Sedan dess har terrorgruppen förlorat mark och har varit under hård press från ryskledda styrkor och USA och dess allierade.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/875612718702526464

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.