Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland invaderar
- i nya storövningen

Stefan Carlsson tog den här bilden på en ubåt som deltar i övningen utanför Visby på måndagskvällen. Kartorna visar var övningen äger rum.
Foto: Försvarsmakten/Stefan Carlsson

I påskas reagerade inte svenska flygvapnet när ryska bomplan övade attack nära svenskt luftrum.

Nato svarade med danska plan från Litauen – men svenska Jas stod kvar på marken.

Nu inleder Ryssland ny storövning, som simulerar invasion av de baltiska länderna.

– Det är obegripligt. Vi hotar dem inte, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves till Svenska Dagbladet.

Den här gången kommer svenska plan att finnas i luften.

Estlands president Toomas Hendrik Ilves ser Rysslands attackövning mot Sverige på långfredagen som en "väckarklocka för hela Östersjöområdet", skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare har Peter Hultqvist, S, ordförande i riksdagens försvarsutskott beskrivit Sveriges låga beredskap på flygangrepp som en"mycket allvarlig brist" och han har länge varnat för utvecklingen i Ryssland – som alltmer spänner sina militära muskler.

Enligt Svd satsade Ryssland 4,4 procent av sin bnp på sitt försvar, överlägset mest i Östersjöregionen.

Landet har en stående militär på 845 000 man, jämfört med Sveriges 21 000, uppger International Institute for Strategic Studies.

Vid full mobilisering uppgår den siffran till 20 miljoner.

Inleder storövning

I slutet av denna vecka inleds en ny rysk och vitrysk övning – Zapad – där det sex dagar långa scenariot är att invadera de baltiska länderna, och därmed angripa Nato.

– Varje land har rätt att öva sin militär och sina trupper, men ryssarnas övningsscenarier kan ifrågasättas. Deras manövrer planeras inte för försvar av det egna territoriet utan omfattar också främmande territorier. Specialtrupper och luftlandsättningstrupper behövs inte för att försvara sitt eget territorium. Det gör oss lite oroliga, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks till Svd.

Natos största motdrag blir övningen Steadfast Jazz i november, den första med den snabba insatsstyrkan NRF.

6000 personer deltar och Lettland och Polen står värdar.

Just nu pågår Natos Steadfast Pyramid i Riga, där 27 officerare från 16 Nato-länder deltar i taktisk träning.

Även Sverige övar.

Sedan 6 september pågår Northern Coasts där 14 länder deltar i övningar i kustnära områden från Stockholms skärgård till Ystad.

Informationsansvarig Jimmie Adamsson understryker att det inte handlar om ett försvar mot Ryssland, utan att syftet är att öva samarbete med andra länder i kustnära miljö.

Sverige deltar med ett femtontal enheter i övningen som avslutas på torsdag.

– Vi har haft väldigt tur med vädret och hittills har det gått bra, vi har bland annat övat försvar mot ubåt. Det är viktigt för oss är att öva insatser med de länder vi samarbetar med i till exempel Adenviken, säger kapten Jimmie Adamsson, informationsansvarig för Northern Coasts.

Samkörd flygövning i norr

Under måndagen inleddes även flygövningen Arctic Challenge vid Norrbottens flygflottilj i Luleå.

Den pågår fram till den 27 september och är ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland samt Storbritannien och USA.

Att just USA deltar är att ses som kontroversiellt.

– Jag är medveten om det, nu har vi en uppgift att samverka med andra i en internationell insats och då måste vi också öva på detta, säger Fredrik Bergman, flottiljchef på F 21 i Luleå till P4 Norrbotten.

Påverkar trafiken

Arctic Challenge samkörs med den årliga operationen Höstlöv, där 800 marktrupper deltar.

Insatsen gör att vägnätet kring övningsområdena påverkas under onsdag och torsdag.

Arctic Challenge styrs från norska Bodö. Förutom Norrbottens flygflottilj medverkar även flygbaser i norska Örland och finska Rovaniemi. Vid Rovaniemi finns enheter ur F 17 i Ronneby.

Arctic Challenge pågår samtidigt som ryska styrkor övar i Barents hav under Zapad.

Höstens stora övningar

6-19 sep: Northern Coasts

Marinövning med 2500 sjömän och soldater från 14 länder i södra och mellersta Östersjön. Sverige är värdland och deltar med 14 av de 40 fartygen samt tio helikoptrar och upp till 14 flygplan. Övningen leds av Tyskland.

20-26 sep: Zapad, eller West 2013

Rysk och vitrysk övning i Barents hav, Östersjön, Kaliningrad och Vitryssland. Storövning av Ryssland och Vitryssland där 350 stridsfordon, fler än 50 flygplan och helikoptrar och runt 12 900 militär personal.

16-27 sep: Arctic Challenge Exercise

Flygövning över norra Sverige, Norge och Finland där även Storbritannien och USA deltar. Som mest kommer 64 stridsflyg vara i luften samtidigt. Totalt deltar 90 flygplan inklusive tankerplan och sammanlagt 2000 personer. Enligt Försvarsmakten Europas största flygövning i år.

2-9 nov: Steadfast Jazz

Natos första övning med insatsstyrkan NRF. Omfattar 6000 personer från medlemsländerna med Lettland och Polen som värdländer.

15-20 nov: Joint Challenge

Nationell övning i södra Sverige. Arméförband med stöd av flygförband.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.