Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland i intensiva bombräder mot IS

Ryssland har utfört intensiva bombningar i Raqqa. Foto: Vasily Maximov / AP/ TT
Minst 30 personer ska ha dödats. Arkivbild. Foto: Maxim Shipenkov / EPA / TT

Ryska krigsplan ska ha gjort en serie bombräder mot IS i staden Raqqa i norra Syrien.

Enligt nyhetsbyrån AFP har minst 30 personer dödats – varav minst 24 civila.

Samtidigt har vapenvilan i Aleppo brutits.

På torsdagen kom uppgifter om att sex ryska krigsplan hade bombat olika IS-positioner runt staden Raqqa.

Den statliga ryska nyhetstjänsten Sputnik News hänvisar till den ryska försvarsministerns presstjänst och skriver att Ryssland genomförde en koncentrerad attack mot terrorgruppen IS.

Bombräderna ska ha inträffat på torsdagen och förstört ammunitions- och oljedepåer, en fabrik för kemiska vapen och en träningsanläggning för terrorister.

– Efter att ha fullfört uppgiften återvände alla ryska plan säkert till sina flygfält, står det i ett uttalande enligt Sputnik News.

Flera ska ha dödats

Enligt den ryska nyhetsbyrån TASS dödades "ett stort antal" militanta i räderna. IS ska också ha "lidit tunga materiella skador", enligt uttalandet från den ryska försvarsministerns pressavdelning.

 

 

 

 

Sputnik News skriver att Ryssland har bedrivit en antiterrorismkampanj i Syrien sedan september i fjol – på inrådan av president Bashar al-Assad. Ryssland står på regeringens sida i kriget i Syrien. Detta var enligt TASS det andra uppdraget för ryska bombplan i augusti.

 

LÄS MER: Vi förklarar kriget i Syrien

 

Flera civila döda och skadade

Enligt AFP har minst 30 personer dödats, varav minst 24 är civila. Dussintals person uppges ha skadats, skriver nyhetsbyrån med hänvisning till organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

 

 

 

 

Det medborgarjournalistiska kollektivet "Raqqa is being slaughtered silently" (RBSS) skriver på Twitter att vattnet i Raqqa är avstängt efter att de ryska krigsplanen bombat en vattenpumpstation.

Bombräderna kommer bara en dag efter att Rysslands utrikesdepartement gick ut med att man skulle upphöra med sina räder i Aleppo tre timmar om dagen för att humantär hjälp ska kunna komma in i staden.

Turkiet gör gemensam sak med Ryssland

Samtidigt kommer AFP med uppgifter om att Turkiet erbjuder Ryssland gemensamma operationer mot IS i Syrien.

– Vi kommer diskutera alla detaljer. Vi har alltid uppmanat Ryssland att genomföra anti-IS-operationer tillsammans, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu till NTV, enligt AFP.

Även staden Aleppo – där det varit vapenvila – har bombats av de ryska bombplanen.

 

 

 

 

LÄS MER: Putin och Erdogan inte överens om Syrien