Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borgmästaren: Cherson har fallit

Fredrik Eriksson är docent och lektor i militärhistoria vid Försvarshögskolan och förklarar i vilket läge man kan säga att en stad har fallit.
Minst fyra personer uppges ha dödats när ett bostadsområde träffades av en rysk kryssningsrobot.
Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE / REUTERS
Förödelsen efter en rysk attack i Borodjanka.
Foto: UNIAN
Ett flerfamiljshus brinner efter en bombning.
Två bostadshus raserades i Borodjanka utanför Kiev.
Foto: Unian
Militärfordon i Cherson.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

De ryska styrkorna verkar omringa allt fler strategiskt viktiga städer i norr och i söder.

På kvällen bekräftar borgmästaren i Cherson att den strategiskt viktiga hamnstaden har fallit.

– Det finns ingen ukrainsk armé där, säger Igor Kolykhaev enligt New York Times.

Ryska försvarsministeriet uttalar sig samtidigt för första gången om hur många soldater från landet som dött.

Sedan början av invasionen har 498 ryska soldater dött och 1 597 skadats, enligt de officiella ryska siffrorna.


Vill du få allt det senaste om Rysslands invasion i Ukraina? Ladda ner Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

https://datawrapper.dwcdn.net/294Lk/1/

Rysslands stora invasion av Ukraina går in på sin sjunde dag.

Under onsdagen uppgav rysslands försvarsdepartement att man intagit hamnstaden Cherson i södra Ukraina. Det dementerades först av borgmästaren Igor Kolykhaiev – innan ett bekräftande kom under onsdagskvällen.

– Det finns ingen ukrainsk armé där. Staden är omringad, säger Igor Kolykhaev i en intervju enligt New York Times.

Omkring 10 ryska soldater ska ha tagit sig in i Chersons stadshus. Enligt Kolykhaev planerar de att upprätta en rysk administration där.

Hamnstaden betraktas som strategiskt viktig, då den ger Ryssland ytterligare kontroll över Ukrainas södra kustlinje. Positionen gör det också möjligt för ryska trupper att fortsätta västerut och sätta press mot staden Odessa.

Ryska trupper ska också närma sig huvudstaden Kiev.

– Vi är förberedda och vi kommer att försvara Kiev, säger borgmästare Vitali Klitschko i ett videouttalande på sociala medier under morgonen, enligt Reuters.

På eftermiddagen kommer rapporter om att ryska styrkor setts i Baryshivka cirka 65 kilometer öster om Kiev. Truppernas rörelse tyder på att de kommer att försöka omringa huvudstadens östra sida.

”Oerhört kostsamt”

Peter Halldén, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, menar att Ryssland kan få svårt att inta städer som Kiev. I storstäderna finns höga hus varifrån man kan slänga bomber, granater eller molotovcocktails på intågande trupper och stridsvagnar.

Ukrainska trupper kan också planera bakhåll från byggnader eller underjordiska tunnelbanesystem och kloaker.

– Jag kan inte förstå hur de kan föreställa sig att de kan ta alla de här målen. Ukraina är ett väldigt stort land och det finns många storstäder. Det märker man nu när de försöker köra mot Kiev. Då måste de köra förbi Tjernihiv till exempel, med 300 000 invånare, säger Peter Halldén i SR:s ”Studio Ett”.

En taktik för att undvika strider inom storstäderna är att belägra dem och försöka svälta ut invånarna. Men då krävs att man också skär av vägarna, vilket Ryssland inte har resurser till.

– Om inte ryssarna kallar in mycket fler reserver, vilket de inte har gjort, eller mobilisera alla inrikestrupper har de inte tillräckligt med folk på plats, säger Peter Halldén.

Många offer i Mariupol

Även i andra delar av Ukraina har Rysslands attacker fortsatt.

Under natten attackerades ett militärsjukhus i Ukrainas näst största stad Charkiv av vad som uppges vara fallskärmsjägare, enligt den ukrainska armén.

Ryskt artilleri träffade också ett polishögkvarter och en universitetsbyggnad i de centrala delarna av staden under morgonen.

I ett direktsänt tv-tal hävdar Mariupols borgmästare att ryska styrkor blockerar vägarna ut ur hamnstaden – och att beskjutningen pågått oavbrutet i 12 timmar. 

Stadens vice borgmästare Sergiy Orlov uppger för BBC att man inte kunnat räkna det exakta antalet dödsoffer pågrund av stridigheterna, men att man uppskattar antalet döda till minst 100.

– Den ukrainska armén kommer att fortsätta försvara staden, men den ryska armén krigar som pirater. De strider inte med sin armé, de bara förstör hela områden, säger Orlov till BBC.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan konstaterar att många ryska förband rör sig i de södra och östra delarna av landet, men att det inte handlar om en fullständig rysk dominans.

– Det är en korrekt bild av att ryssarna tar över terräng, men det betyder inte att ukrainarna plötsligt försvinner och ger upp.

Flera länder stöttar Ukraina med vapen, men Paasikivi tror inte att man kommer se ett aktivt deltagande av Nato-styrkor i landet.

– För att då har man direkt gått i strid med Ryssland, och det tror jag att man vill undvika till praktiskt taget varje pris, säger han i Expressen TV.

DETTA HAR HÄNT

• Hamnstaden Mariupols vice borgmästare befarar att upp mot hundra personer kan ha skadats i attacker där under onsdagen. 


• Ryska styrkor uppger också att de har full kontroll över den viktiga hamnstaden Cherson i södra Ukraina – vilket förnekas av borgmästaren.


• Ryska armén uppger att de har kontroll över området kring kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Bilder visar hur lokalbor försöker blockera vägen och Ukrainska myndigheter uppger att man fortsatt har kontroll över kärnkraftverket.


• Kievs borgmästare uppger att ryska styrkor kommit närmare huvudstaden, även om militärkonvojen inte ska ha nått staden. Hittills har 2000 civila dödats i Ukraina, enligt ukrainsk räddningstjänst.


• Företrädare för president Zelenskyj bekräftar att samtal kommer ske med Ryssland under kvällen.

https://datawrapper.dwcdn.net/2nx19/7/

Volodymyr Zelenskyj: ”Jag har knappt sovit på sju dagar”

Då kan kärnvapen bli aktuellt

Erik Melander: ”Inte sannolikt” • Då kan kärnvapen bli aktuellt
Snabb information och osäkra uppgifter – professorn om kriget i Ukraina.
Marika Ericson: ”Får inte vara urskillningslösa anfall”

Rysslands anfall mot Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.