Maria Zakharova ska ha uttalat hot om kärnvapenkrig mot Storbritannien. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅNMaria Zakharova ska ha uttalat hot om kärnvapenkrig mot Storbritannien. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Maria Zakharova ska ha uttalat hot om kärnvapenkrig mot Storbritannien. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNStorbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En tidigare rysk dubbelagent och hans dotter förgiftades med nervgas i brittiska Salisbury 4 mars. Storbritannien pekar ut Ryssland för dådet. Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅNEn tidigare rysk dubbelagent och hans dotter förgiftades med nervgas i brittiska Salisbury 4 mars. Storbritannien pekar ut Ryssland för dådet. Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
En tidigare rysk dubbelagent och hans dotter förgiftades med nervgas i brittiska Salisbury 4 mars. Storbritannien pekar ut Ryssland för dådet. Foto: ANDREW MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN P / EPA TT NYHETSBYRÅN

Rysslands kärnvapenhot efter brittiskt ultimatum

Publicerad

Ryssland spänner musklerna - och hotar Storbritannien med kärnvapenkrig.

Detta efter att Ryssland pekats ut som ansvarig för nervgasattacken mot en dubbelagent i brittiska Salisbury.

"Man hotar inte en kärnvapennation", ska Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesministeriet, ha sagt.

Ordkriget mellan Ryssland och Storbritannien trappas upp i spåren av nervgasattacken mot den 66-åriga ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia, 33. De hittades medvetslösa utomhus i Salisbury, Storbritannien, 4 mars.

I natt gick en brittisk tidsfrist ut där Ryssland uppmanats att erkänna sin inblandning i dådet.

 

LÄS MER: Ryssland: Vi har inget med dådet att göra

 

Men strax innan ultimatumet gick ut gjorde Maria Zakharova, talesperson vid det ryska utrikesministeriet, ett extraordinärt uttalande, skriver Daily Mail:

”Man hotar inte kärnvapennation”, sade hon.

https://twitter.com/RussianEmbassy/status/973609161878622211

I en serie Twitterinlägg från den ryska ambassaden i London gjordes ytterligare uttalanden. Där sades bland annat att man nu kallat upp den brittiska Moskva-ambassadören Laurence Bristow som fick ta emot en protest mot vad man menar är grundlösa anklagelser mot Ryssland.

Ryssland pekades ut

Efter nervgasattacken i Salisbury riktade Storbritanniens premiärminister Theresa May ett anklagande finger mot Ryssland. 

– Händelsen var inte bara en attack mot Skripal och hans dotter, utan det var en hänsynslös handling mot hela England. Vi tolererar inte försök att mörda oskyldiga på vår mark.

Theresa May sa vidare att hon vill ha svar från Ryssland på hur det kommer sig att ett ”militärt kemiskt vapen används i Salisbury”. Hon krävde också att svar från den ryska ambassaden.

LÄS MER:  Polis förgiftades samtidigt som rysk ex-spion – har vaknat på sjukhus 

 

På tisdagen svarade Ryssland via utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland inte hade med händelsen att göra.

– Ryssland är inte skyldigt, sade han under en presskonferens.

I de många twitterinlägg  från den ryska ambassaden i London hänvisade man till internationella avtal. Enligt dessa ska händelsen då utredas av båda parter tillsammans och att Storbritannien dessutom är skyldigt att lämna över prover på materialet till Ryssland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag