Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland har gjort
30 till attacker i Syrien

Räddningsarbetare söker i spillrorna efter en attack i Talbiseh, Syrien, under onsdagen.
Foto: AP
Spillrorna efter en attack i Talbiseh, Syrien, under onsdagen.
Foto: AP
Här syns ryska attackerna i Hmeymim, Syrien.
Foto: TT
Ryssland genomförde i går flygattacker mot fem mål norr om staden Homs.
Foto: AP
Putin hade fått klartecken att sätta in ryska stridsplan mot IS i Syrien. Nu visar det sig att han kan ha träffat USA-rebeller och civila.
Foto: TT

Ryssland har nu skickat fler än 50 militärflygplan till Syrien. Det uppger det ryska försvarsdepartementet enligt AFP.

Tidigare under torsdagen rapporterade libanesisk tv att Ryssland hade genomfört ytterligare 30 flygräder i Syrien.

Saudiarabien kräver att bombningarna stoppas. Samtidigt kommer uppgifter om att räderna träffat såväl civila som USA-stödda rebellgrupper.

– Ryktena om att målet för dessa flygangrepp inte varit Islamiska statens positioner är ogrundade, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt RT.

På torsdagen rapporterar också ryska ministerier att tolv IS-mål i Syrien har bombats sönder – inklusive en kommandocentral, vilket nyhetsbyrån AP rapporterar.

Ryssland har under natten genomfört flygräder i de syriska städerna Idlib, Hama och Homs, rapporterar CNN. Något som bekräftas av det ryska försvarsdepartementet.

Dmitrij Peskov, president Vladimir Putins talesperson, säger att målen för flyganfallen är "välkända organisationer" och att de valts ut i samarbete med den syriska regimen.

– Ryktena om att målet för dessa flygangrepp inte varit Islamiska statens positioner är ogrundade, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt RT.

Kallar flyganfallen för "informationsattacker"

Men uppgifterna motsägs av såväl underrättelsekällor i USA som av ögonvittnen i Syrien. Många bedömare, liksom USA:s försvarsminister Ashton Carter, påpekar att attackerna skett i områden där IS inte finns.

Putin kallar uppgifterna om civila dödsfall i de ryska flyganfallen för "informationsattacker". Han säger att det ryska försvarsdepartementet är i kontakt med USA:s försvarshögkvarter Pentagon och att en funktion för att samordna attackerna i Syrien med USA ska upprättas.

Bombräderna har orsakat stor förödelse på den syriska landsbygden.

– Vi har varit utsatta för en lång rad vapen de senaste fem åren, men det som hände i dag var det absolut mest våldsamma, förödande och omfattande på landsbygden i norra Homs, säger en läkare i staden Rastan till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt honom dödades minst elva personer i Homs, bland dem tre barn, i gårdagens flyganfall. Oppositionsgrupper talar om sammanlagt 36 döda. Enligt TT påstås att USA-stödda rebeller dödats i attacken.

"Ogrundade" rykten

Under torsdagen har Ryssland också genomfört ytterligare minst 30 flyganfall mot ett rebelltillhåll nordväst om staden Jisr al-Shughur, där al-Qaidakopplade al-Nusrafronten har sitt fäste. Det var den libanesiska tv-kanalan al-Mayadin som rapporterade detta första.

Dmitrij Peskov, president Vladimir Putins talesperson, säger att målen är "välkända organisationer" och att de valts ut i samarbete med den syriska regimen.

– Ryktena om att målet för dessa flygangrepp inte varit Islamiska statens (IS) positioner är ogrundade, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Men uppgifterna motsägs av såväl underrättelsekällor i USA som av ögonvittnen i Syrien. Många bedömare, liksom USA:s försvarsminister Ashton Carter, påpekar att attackerna skett i områden där IS inte finns.

USA-stödda rebeller

Enligt The Wall Street Journal ska minst en av de rebellrörelser som underrättelsetjänsten CIA har utbildat och försett med vapen ha träffats i flyganfallen.

– Jag kan med säkerhet bekräfta att anfallen riktade sig mot våra allierade i Fria syriska armén som har beväpnats och utbildats av CIA, säger den republikanske tidigare presidentkandidaten John McCain, som är ordförande i senatens försvarsutskott till CNN.

– Vi är moderata syriska rebeller och har ingen koppling till IS. De är minst 100 kilometer från där vi är, säger Jamil Salih, ledare för en annan gerilla i Hama, till The New York Times.

Enligt Jamil Salih, ledare för en annan gerilla i Hama, har åtta medlemmar av rebellerna som har fått stöd av USA, skadats i anfallen.

– Deras stridsplan är nya och avancerade, de behöver inte flyga på låg höjd för att bomba oss, så hur ska vi kunna slå tillbaka mot dem? frågar sig en rebelledare som tillhör Fria syriska armén i Rastan.

– Vi kan inte skjuta ner deras plan. Den enda lösningen är att krigare och civila flyr, säger han till Reuters.

Diplomatisk kris

Rysslands överraskande militära inblandning i Syrien har tagit USA på sängen. Efter att först ha kritiserat Rysslands agerande träffade i går USA:s utrikesminister John Kerry kollegan Sergej Lavrov.

De enades om att inom kort hålla militära överläggningar för att undvika att deras insatser i Syrien kolliderar, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Trots USA:s oro över Rysslands stöd till den syriska regimen och valet av mål för flyganfallen finns idéer om hur man ska gå vidare i den politiska processen, enligt Kerry.

Saudiarabien fördömer

Saudiarabien kräver nu att Ryssland avslutar sina militära operationer i Syrien, säger en saudisk diplomat till tv-bolaget al-Arabiyya, rapporterar Reuters. Saudiarabiens FN-ambassadör Abdallah al-Muallimi sa i onsdags att de ryska attackerna leder till att många oskyldiga drabbades.

– Länder som hävdar att de gått med i kampen mot IS terrorism kan inte samtidigt stödja den syriska regimens terrorism, säger han.

Enligt Independent har ryska talespersoner under torsdagseftermiddagen sagt att inte bara Isis är målet när Ryssland bombar. Det ska enligt tidningen ha sagts att andra "välkända militanta grupper var i sikte", men att inga individuella organisationer nämnts vid namn.

Ryska ministerier säger på torsdagen också att tolv IS-mål i Syrien har bombats sönder – inklusive en kommandocentral, rapporterar AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.