cybersäkerhetschefen Jeanette Manfra. Foto: / CNP / Polaris/ IBL / Polaris Images [downloaded]cybersäkerhetschefen Jeanette Manfra. Foto: / CNP / Polaris/ IBL / Polaris Images [downloaded]
cybersäkerhetschefen Jeanette Manfra. Foto: / CNP / Polaris/ IBL / Polaris Images [downloaded]
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGESFoto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
 Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Bekräftat: Rysk hackning av USA:s presidentval

Publicerad

Ryssland hackade sig in i röstningssystemet i ett par amerikanska delstater under presidentvalet 2016. 

Det bekräftar cybersäkerhetschefen Jeanette Manfra i en intervju med NBC News. 

– Vi kunde fastställa att försöket kom från den ryska regeringen, säger hon.

Det finns dock inga tecken på att hackningen har påverkat några röster. 

I intervjun med NBC News berättar Jeanette Manfra, cybersäkerhetschef vid departementet för inrikessäkerhet i USA, att 21 delstater blivit utsatta för intrångsförsök i röstningssystemet i samband med det presidentvalet 2016.  

– Och ett exceptionellt litet antal av försöken lyckades, säger Manfra till NBC News.  

– Vi kunde fastställa av skanning och sondering av väljarregistreringsdatabaser att försöken kom från den ryska regeringen, fortsätter cybersäkerhetschefen. 

Bland de 21 delstater som utsattes för hackningsförsök finns bland annat stora och folkrika Kalifornien och Texas. 

NBC News rapporterar vidare att det inte finns tydliga tecken på att några röster faktiskt påverkades. 


LÄS MER: Melania Trump hemliga liv – gåtan som förbryllar USA

 

USA:s president Donald Trump.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Oro för nya hackningsförsök 

Men den ryska hackningen oroar – i en opinionsundersökning som NBC News har gjort svarade 79 procent av deltagarna att de var något eller mycket oroliga för att landets röstningssystem kan vara sårbart för hackerattacker. 

Så sent som i tisdags varnade också USA:s utrikesminister Rex Tillerson för att Ryssland kan försöka lägga sig kongressvalet senare i år. 

Enligt Jeanette Manfras har de delstater som utsatts har tagit intrångsförsöken på allvar och vidtagit åtgärder för att förbättra cybersäkerheten. 

Ryssland förnekar intrång

Företrädare för den ryska regeringen har flera gånger förnekat att man försökt påverka utgången i det amerikanska presidentvalet. 

I en NBC-intervju med programledaren Megyn Kelly i somras sa president Vladimir Putin att det "inte skulle finnas någon poäng" med att försöka påverka valutgången i ett amerikanskt presidentval. 

 

LÄS MER: Toppdemokraten höll åtta timmar långt tal

 

Han framhöll i stället att om det är något land som försöker lägga sig i andra länders politik så är det USA. 

– Sätt ditt finger vart som helst på en karta, och på alla ställen kommer du höra klagomål om att amerikanska tjänstemän lägger sig i interna valprocesser, sa Vladimir Putin och fortsatte: 

– Varje handling har en jämlik och motsatt reaktion. Men, jag upprepar, vi behöver inte göra det (försöka påverka ett amerikanskt val, reds. anm). Presidenter kommer och går, och partierna vid makten ändras, men den huvudsakliga politiska inriktningen är densamma.   

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag