Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland förstärker vid Ukrainas gräns

Foto: Alexey Furman / Epa / Tt

Ryssland bygger snabbt upp sitt försvar vid den ukrainska gränsen.

Enligt underrättelsekällor till Wall Street Journal rör det sig nu om 50 000 soldater, skriver Ekot.

Samtidigt erkänner den ryske presidenten Vladimir Putin enligt AFP för första gången sedan annekteringen av Krim att rysk trupp var direkt inblandad.

Den ryske presidenten Vladimir Putin erkänner enligt AFP för första gången sedan annekteringen av Krim att rysk trupp var direkt inblandad. Under en tv-sänd militär ceremoni gratulerar han den ryska armén för dess roll i operationen. Händelserna var ett allvarligt test, och armén visade på "kvalitet" och "hög moral", säger Putin, enligt TT.

Putin har tidigare flera gånger sagt att soldater i omärkta uniformer och fordon på Krim kommit från "självförsvarsstyrkor".

Närvaron oroar USA

Den ryska närvaron vid den ukrainska gränsen oroar USA.

Enligt underrättelsekällor till Wall Street Journal anser amerikanska underrättelsetjänsten att 50 000 man är långt mer än nödvändigt för att utföra de övningar som Ryssland påstår sig genomföra.

De ryska soldaterna finns främst vid Ukrainas östra gräns.

Men enligt Wall Street Journal försöker Ryssland aktivt att dölja truppernas positioner. Därför ska den amerikanska underrättelsetjänsten ha svårt att tolka de ryska trupprörelserna.

– Det är inte antalet soldater som är viktigast. De har tillräckligt många där nu för att gå in, och med rätt sammansättning för att bli farliga. Det som spelar roll är vilka avsikter de har och det har vi ingen klar uppfattning om, säger en högt uppsatt regeringskälla till tidningen, uppger Sveriges Radio.

Samtidigt hävdar Ukrainas FN-ambassadör Yurii Klymenko i en intervju med SvD att det finns uppåt 100 000 soldater vid gränsen.

– Jag är djupt oroad. Vi ser nu en dramatisk mobilisering av ryska soldater längs gränsen. Styrkorna har ökat snabbt de senaste dagarna, säger han till tidningen.

Obama: "Kan ha ytterligare planer"

Enligt USA:s president Barack Obama kan det faktum att Ryssland dragit ihop stora styrkor vid den ukrainska gränsen tyda på att landet har "ytterligare planer". Under sitt besök i Vatikanen uppmanade han i en intervju Ryssland att dra tillbaka trupperna och påbörja samtal för att minska spänningarna, skriver Reuters.

Den starka truppnärvaron vid gränsen, under skenet av militära övningar, är inte vad Ryssland vanligtvis skulle ta sig till, anser Obama. Möjligen syftar den enbart till att förödmjuka Ukraina, sade presidenten men tillade:

– Det kan vara att de har ytterligare planer.

Utrustade för eldstrid

Så sent som i går rapporterade CNN att det enligt en hemlig underrättelserapport befann sig 30 000 soldater vid gränsen, och att ännu fler var redo att rycka ut.

Enligt rapporten ska många av trupperna ha möjlighet att snabbt förflytta sig om det skulle vara nödvändigt. De består bland annat av specialiststyrkor och lufttrupper. Samtliga ska vara utrustade för eldstrid.

Den ryske försvarsministern har enligt Ekot försäkrat att Ryssland inte har några planer på att invadera Ukraina. Dessutom säger en talesperson för USA:s försvarsdepartement enligt Ekot att de bevakar vad som händer vid gränsen noggrant men inte har sett några tecken på att det är militära övningar som pågår vid gränsen till Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.