Misstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Foto: Cornelia NordströmMisstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Foto: Cornelia Nordström
Misstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Foto: Cornelia Nordström
Ryska hackare anklagas för hackerattack mot Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅNRyska hackare anklagas för hackerattack mot Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska hackare anklagas för hackerattack mot Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN

"Ryssland försöker påverka opinionen"

Publicerad

Misstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Men frågan om rysk påverkan utomlands är inte begränsad till svensk politik.

– Ryssland försöker definitivt påverka allmänna opinionen i Väst, säger experten Andrej Kolesnikov, som samtidigt kallar tanken på ryska "agenter" i svenska medier orealistisk.

Den svenska mediestormen kring Egor Putilov har inte lämnat avtryck i ryska medier. Det gäller även spekulationer i eventuella ryska kopplingar - eller till och med ryska försök att stärka en utrikespolitisk påverkan internationellt.

Hackat i USA

Däremot slår det an en bekant ton för den som följt den senaste tidens rapportering om rysk inblandning i annan västpolitik. Som Frankrike där nationalistiska högerpartiet Nationella fronten lånat mångmiljonbelopp av ryska banker och inte minst USA där ryska hackare med koppling till säkerhetstjänster anklagas för attacker mot demokratiska partiet och dess presidentkandidat Hillary Clinton.

Rysslands president Vladimir Putin.Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

– Ryssland försöker definitivt påverka allmänna opinionen i väst och dela den med verktyg som tv-kanalen RT, Sputnik, påverkan i medier och i sociala medier, säger Andrej Kolesnikov, analytiker vid tankesmedjan Carnegie i Moskva.

– Men jag tror inte att de här försöken märks så mycket i Ryssland eller att folk fokuserar på det. Det är en syn på ens förmåga att påverka offentlig opinion i väst som är överdriven och mer önsketänkande än verklighet. Men det visar att Ryssland är berett att använda skumma metoder och blåsa upp sina egna resultat.

"Handlar om att visa upp rysk makt"

Men de försöken är också till viss del riktade inåt, mot den egna befolkningen. Kolesnikov kallar tanken på direkta ryska försök att vinna över folk som ska representera ryska intressen i svenska medier osannolika.

– Det är inte realistiskt. Och om USA sticker ut genom sin massiva plats i medvetandet så är Sverige något abstrakt. Målet med en sådan propaganda vore gåtfull.

Han jämför med uppgifter om ryska hackare. Även där handlar det om en egen offentlig opinion som man vill uppvakta.

– Det handlar för det första om att visa upp rysk makt och slughet på ett sätt som är bra för den inhemska allmänna opinionen. Och för det andra om att visa för den inhemska publiken västs dubbelmoral och dess rysskräck, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag