Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ryssland försöker påverka opinionen"

Misstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Foto: Cornelia Nordström
Ryska hackare anklagas för hackerattack mot Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke / AP TT NYHETSBYRÅN

Misstänkta kopplingar till ryska intressen har gett mediestormen kring "Egor Putilov" en utrikespolitisk dimension. Men frågan om rysk påverkan utomlands är inte begränsad till svensk politik.

– Ryssland försöker definitivt påverka allmänna opinionen i Väst, säger experten Andrej Kolesnikov, som samtidigt kallar tanken på ryska "agenter" i svenska medier orealistisk.

Den svenska mediestormen kring Egor Putilov har inte lämnat avtryck i ryska medier. Det gäller även spekulationer i eventuella ryska kopplingar - eller till och med ryska försök att stärka en utrikespolitisk påverkan internationellt.

Hackat i USA

Däremot slår det an en bekant ton för den som följt den senaste tidens rapportering om rysk inblandning i annan västpolitik. Som Frankrike där nationalistiska högerpartiet Nationella fronten lånat mångmiljonbelopp av ryska banker och inte minst USA där ryska hackare med koppling till säkerhetstjänster anklagas för attacker mot demokratiska partiet och dess presidentkandidat Hillary Clinton.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP TT NYHETSBYRÅN

– Ryssland försöker definitivt påverka allmänna opinionen i väst och dela den med verktyg som tv-kanalen RT, Sputnik, påverkan i medier och i sociala medier, säger Andrej Kolesnikov, analytiker vid tankesmedjan Carnegie i Moskva.

– Men jag tror inte att de här försöken märks så mycket i Ryssland eller att folk fokuserar på det. Det är en syn på ens förmåga att påverka offentlig opinion i väst som är överdriven och mer önsketänkande än verklighet. Men det visar att Ryssland är berett att använda skumma metoder och blåsa upp sina egna resultat.

"Handlar om att visa upp rysk makt"

Men de försöken är också till viss del riktade inåt, mot den egna befolkningen. Kolesnikov kallar tanken på direkta ryska försök att vinna över folk som ska representera ryska intressen i svenska medier osannolika.

– Det är inte realistiskt. Och om USA sticker ut genom sin massiva plats i medvetandet så är Sverige något abstrakt. Målet med en sådan propaganda vore gåtfull.

Han jämför med uppgifter om ryska hackare. Även där handlar det om en egen offentlig opinion som man vill uppvakta.

– Det handlar för det första om att visa upp rysk makt och slughet på ett sätt som är bra för den inhemska allmänna opinionen. Och för det andra om att visa för den inhemska publiken västs dubbelmoral och dess rysskräck, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!