Det var i december i fjol som EU-länderna kom överens om ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja. Pristaket infördes för att begränsa Rysslands intäkter och utgjorde en del av ett nytt sanktionspaket riktat mot landet. Snart hakade också G7-länderna på.
Ryssland var snabbt med att kommentera pristaket och meddelade att man skulle sluta sälja olja – och gas – till de länder som inför det.
För drygt en månad sedan skrev Putin under ett dekret som förbjöd oljeexport till länderna som infört pristaket. Och under måndagen klubbades det igenom, skriver tidningen Izvestija, som står den ryska regimen nära.
Ryska företag måste redovisa mer
Praktiskt innebär det bland annat att de ryska företag som exporterar olja måste redovisa all export till det ryska energidepartementet, liksom redogöra för kontrakt, priser och annan data kring sina affärer.
Strax efter att EU-länderna beslutat om oljetaket så ”rundade” Ryssland beslutet genom att börja sälja oljan till marknaden i Asien – för 79 dollar fatet.
Vladimir Putin har tidigare hävdat att ett pristak skulle få ”allvarliga konsekvenser” för den globala energimarknaden och att det strider mot principerna för marknadsrelationer.