Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland förbjuder oljeexport till västländer

Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEY DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN PO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: SVEN KAESTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Vladimir Putins dekret om att förbjuda export av olja till de länder som infört EU:s pristak har nu klubbats igenom, rapporterar den regimtrogna tidningen Izvestija.

Det var i december i fjol som EU-länderna kom överens om ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja. Pristaket infördes för att begränsa Rysslands intäkter och utgjorde en del av ett nytt sanktionspaket riktat mot landet. Snart hakade också G7-länderna på.

Ryssland var snabbt med att kommentera pristaket och meddelade att man skulle sluta sälja olja – och gas – till de länder som inför det. 

För drygt en månad sedan skrev Putin under ett dekret som förbjöd oljeexport till länderna som infört pristaket. Och under måndagen klubbades det igenom, skriver tidningen Izvestija, som står den ryska regimen nära.

Ryska företag måste redovisa mer

Praktiskt innebär det bland annat att de ryska företag som exporterar olja måste redovisa all export till det ryska energidepartementet, liksom redogöra för kontrakt, priser och annan data kring sina affärer.

Strax efter att EU-länderna beslutat om oljetaket så ”rundade” Ryssland beslutet genom att börja sälja oljan till marknaden i Asien – för 79 dollar fatet. 

Vladimir Putin har tidigare hävdat att ett pristak skulle få ”allvarliga konsekvenser” för den globala energimarknaden och att det strider mot principerna för marknadsrelationer.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.