Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland förbereder ”maximal aktivering”

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Kriget kan vara på väg att vända till Rysslands fördel.

President Zelenskyj vädjar till väst om vapen för att kunna hålla tillbaka de ryska trupperna i Bachmut. 

– Det är ingen hemlighet att de förbereder för en ny våg kring den 24 februari, säger ordföranden för Ukrainas säkerhetsråd Oleksij Danilov enligt Radio Free Europe

Ukraina är på väg att förlora momentum mot Ryssland. Det uppger Radio Free Europe efter rapporter om att Ryssland intensifierar striderna inför årsdagen av invasionen.

Financial Times skriver att striden om Bachmut är nära brytpunkten. Staden i Donetsk-regionen har varit mittpunkten för strider i månader, och under fredagens möte i Kiev pressade president Zelenskyj de närvarande EU-topparna om vapenleveranser.

– Om vapenleveranserna accelereras, framför allt långdistansvapen, kommer vi inte bara kunna dra oss tillbaka från Bachmut, utan även kunna börja avockupera Donbass, säger han enligt al-Jazeera

Men ryska styrkor har lyckats ta över flera mindre städer och samhällen kring Bachmut under de senaste veckorna, bland annat gruvstaden Soledar som ligger 15 kilometer norrut. 

Ukrainas varning: Maximal aktivering

Från flera håll varnas nu om en kommande storoffensiv. 

Ukrainas säkerhetsråd ser tecken på en ny rysk våg: 

– De förbereder just nu för en maximal aktivering, sa ordförande Oleksij Danilov tidigare i veckan. 

Ukrainska källor citerade i CNN hävdar att ryska luftburna styrkor anslutit till den paramilitära Wagnergruppen i Bachmut. Många som krigar för Wagner har rekryterats från fängelsekolonier och beskrivits som ”kanonmat”, men nu ska alltså konventionella ryska styrkor ha anslutit till striderna. 

Den amerikanska tankesmedjan ISW beskriver samma händelseutveckling: 

”Introduktionen av ryska konventionella styrkor till frontlinjen i Bachmut har kompenserat kulmen för Wagnergruppens offensiv”, skriver tankesmedjan i en analys. 

Stirrar ner riksåklagaren i livesänd video.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.