I krigsspelens scenarier ingår bland annat ett angrepp mot Gotland, uppger DN.I krigsspelens scenarier ingår bland annat ett angrepp mot Gotland, uppger DN.
I krigsspelens scenarier ingår bland annat ett angrepp mot Gotland, uppger DN.
Vladimir Putins Ryssland pekas ut som fiende i de hemliga övningar. Foto: Sergei Chirikov / AP / EPAVladimir Putins Ryssland pekas ut som fiende i de hemliga övningar. Foto: Sergei Chirikov / AP / EPA
Vladimir Putins Ryssland pekas ut som fiende i de hemliga övningar. Foto: Sergei Chirikov / AP / EPA

Ryssland fienden
i hemligt krigsspel

Publicerad

I hemlighet tränas svenska myndigheter för krig, uppger Dagens Nyheter.

Tjänstemän skickas på utbildning på skyddade platser där de bland annat tränas i överraskande krigsspel.

På kurserna beskrivs Ryssland som hotfullt redan i fredstid, skriver DN.

Enligt tidningens uppgifter är det hundratals tjänstemän vid 46 civila myndigheter som specialutbildas för krigsfara och krig.

Det handlar om personal vid till exempel Finansinspektionen, Försäkringskassan, Livsmedelsverket, Länsstyrelserna, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Skatteverket.

Kurser i en hel arbetsvecka

Specialutbildningen startade 2015 och sker genom kurser under en hel arbetsvecka. Kurserna hålls ofta på militärt område och omges av sekretess.

– Huvudbudskapet är: "Det är på riktigt nu. De är allvar. Vi lever under en hotbild, säger en källa till DN.

Kursdeltagarna, nyckelpersoner vid respektive myndighet, får en genomgång av det nya säkerhetspolitiska läget.

Angrepp mot civila och militära mål i Sverige

Olika hotbilder används också i de krigsspel som genomförs under kurserna och där deltagarna själva agerar. Temat är angrepp mot civila och militära mål i Sverige.

Enligt DN är det framför allt Ryssland som beskrivs som hotfullt.

Lars Hedström, chef för Institutet för högre totalförsvarsutbildning, IHT, vid Försvarshögskolan bekräftar för DN att man ordnar kurserna och nekar inte till att det är Ryssland som ses som problemet.

– Ja, det är det som regeringen har pekat på. Det är den hotbilden som vi framför allt förbereder oss på. De som arbetar med det här måste förststå hotet mot Sverige: vad, varför och hur? Där ingår också att förstå hur andra länder agerar i Sverige, säger Hedström till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag