Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland får använda stridsflyg mot IS

Ryssland har bombat i närheten av staden Homs, i Syrien.
Rysslands federationsråd har enhälligt gett Putin rätt att använda militär utomlands.
Foto: Mikhail Klimentyev
Islamiska staten, IS

På onsdagsförmiddagen fick Vladimir Putin klartecken av det ryska parlamentet på att sätta in ryska stridsflyg i kampen mot Islamiska staten i Syrien.

På onsdagseftermiddagen bekräftade Ryssland via sitt försvarsdepartement att landet genomfört flygräder i Syrien, uppger nyhetsbyråer.

Rysslands president Vladimir Putin utesluter marktrupper i Syrien, och säger att det ryska militära stödet uteslutande kommer att ske från luften och säger att det rör sig om "temporära" insatser, rapporterar Reuters. 

Putin motiverar insatserna med att om terrorister lyckas i Syrien så kommer de förr eller senare till Ryssland, och det vill Putin förhindra, säger han.

Enligt uppgifter ska minst 36 civila ha dödats i attacken.

På onsdagsmorgonen röstade överhuset i det ryska parlamentet enhälligt igenom begäran från landets president Vladimir Putin att sätta in stridsflyg i Syrien, enligt flera ryska medier. Putins begäran ska vara en önskan från Syriens president Bashar Assad.

Enligt Reuters vill inte det ryska parlamentet bekräfta vilket land Putin vill använda sina trupper i.

Men enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax ska ryska trupper stationeras i Syrien och användas i kampen mot den extrema islamistgruppen Islamiska staten, IS.

– Det här gäller enbart en operation av det ryska flygvapnet. Som vår president sagt, så är en markoperation av vår armé utesluten. Det enda militära målet med operationen är att ge de syriska regeringsstyrkorna luftstöd i kampen mot Islamiska staten, säger Sergej Ivanov, stabschef i Kreml, rapporterar det ryska nyhetsbyrån Tass.

Han meddelar också att operationen är tidsbegränsad och att de länder som står bakom Ryssland ska bli informerad om landets beslut att sätta in stridsflygplan, enligt den ryska nyhetsbyrån.

Genomförde bombanfall

Andra ryska medier rapporterar att Putin ska sätta in stridsflyg för att bekämpa IS, vilket ska vara en önskan från Syriens president Bashar Assad.

Flyganfallen ska samordnas med den syriska regimens stridsflyg via ett center i Bagdad, säger en högt uppsatt tjänsteman vid försvarsdepartementet.

– Informationen om flyganfallen skickas även till amerikanska representanter i Bagdad, säger Juri Jakubov, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera medier från Mellanöstern rapporterar också att ryska stridsflyg redan har lyft och är just nu på väg mot Syrien, enligt Huffington Post. Dock är det uppgifter som det ryska parlamentet inte vill bekräfta.

Senast rysk militär stationerades utomlands var i samband med annekteringen av Krim förra året.

Men på onsdagseftermiddagen rapporterar CNN att ryska bombplan har genomfört ett flyganfall mot mål nära den syriska staden Homs. Enligt en anonym amerikansk tjänsteman tycks de ryska flygattackerna emellertid inte ha varit riktade mot IS-kontrollerade områden.

Enligt en högt uppsatt amerikansk anonym tjänsteman verkar attackerna i stället varit riktade mot andra oppositionsgrupper som kämpar mot presidenten Assad.

Men det ryska försvarsdepartementet uppgav senare på onsdagen att de genomfört omkring 20 flygningar över Syrien på onsdagen och skjutit mot åtta IS-mål, rapporterar Reuters.

Enligt departementet hade planen förstört en IS-befästning och driftcentraler i ett bergigt område, rapporterar ryska medier enligt nyhetsbyrån. Enligt departementet ska inte civil infrastruktur eller områden i närheten drabbats.

Uppgifter: Minst 36 döda

Men enligt chefen för den väststödda syriska politiska oppositionen 36 civila har dödats i attackerna. Fem tros vara barn.

– Alla som dödes i dagens attack i staden Homs var civila, skriver Khaled Koja, talesperson för den Syriska Nationella Koalitionen, på Twitter enligt Reuters.

En rebellgrupp som stöds av utländska motståndare till president Bashar Assad ska ha träffats av flygattacken.

Enligt gruppens befälhavare ska åtta rebeller ha skadats i närheten av gruppens huvudkontor på landsbygden i provinsen Hama, säger gruppens befälhavare enligt Reuters.

– ISIS har ingen närvaro på Hamas norra landsbyggd, den är helt under kontroll av den fria syriska armén, säger major Kamil al-Saleh, som lämnade den syriska armen 2012, till Reuters.

Meddelade Washington om bombanfallet en timme innan

Enligt Reuters meddelade Moskva Washington en timme innan bombanfallen, vilket ses som Rysslands största risktagning sedan 1991 när Sovjetunionen kollapsade, ska en anonym amerikans tjänstemän ha sagt.

– En rysk tjänsteman i Bagdad informerade den amerikanska ambassaden om flygattackerna i Syrien, säger John Kirby, talesperson för amerikanska UD till Reuters, enligt TT.

Den ryske tjänstemannen ska ha uppmanat amerikanskt flyg att hålla sig borta från syriskt luftrum under attackerna. Kirby säger dock att amerikanskt flyg kommer att fortsätta att genomföra uppdrag över Syrien och Irak.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att Ryssland nu på allvar tagit en allt tydligare roll i konflikten.

– Man har skickligt spelat de kort som man haft. Man har tagit den här rollen då den amerikanska koalitionen inte varit särskilt lyckosam, säger hon till TT.

Carl Bergqvist, försvarsbloggare och Expressens krönikör, är inte imponerad över de filmsekvenser som ryska försvarsdepartementet släppt från dagens attacker och som sägs visa bombningar av IS-mål.

”Inte imponerad av de filmsekvenser som ryska försvarsdepartementet släppt från dagens attacker i Syrien. Uppenbarligen känner man ett tryck att göra samma som länder med mer moderna flygstridskrafter och släppa verkansfilmer. Ryska flygvapnet saknar dock fortfarande drygt 20 år efter Gulfkriget de precisionsbekämpningsmöjligheter som andra länder har”, skriver Carl Bergqvist på Twitter. 

För Expressen utvecklar han det hela:

- Man brukar filma det man ska träffa, här är det allt vid sidan av. Och av de rapporter som kommit utifrån verkar det vara väldigt många civila dödsoffer och inget har ju slagit ned i de områden som IS kontrollerar, säger han.

- De släpar långt efter västländerna när det gäller precisionsvapen och där har det drivits på väldigt mycket i väst. Tittar på Irakkriget var stor del av vapnen precisionsvapen, här verkar det ha varit andra saker man använt, fortsätter han.

Carl Bergqvist tror att anledningen till att man visar videon är att man känner ett tryck att göra samma som länder med mer moderna flygstridskrafter och släppa verkansfilmer.

- Det är mycket riktat mot den interna publiken hemma i Ryssland, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.