Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland driver med svenska ubåtsjakten

Anatolij Kuznetsov. Foto: Mats Larsson

KALININGRAD. Är detta ubåten som den svenska flottan jagar?

Det undrar en tidning i Kaliningrad.

Nu driver ryssarna öppet med den svenska jakten.

Ubåten heter B-413 och ligger vid kaj vid floden Pregolja i centrala Kaliningrad. Där ligger stadens sjöfartsmuseum, en av de större turistattraktionerna i Kaliningrad.

Och när tidningen Komsomolskaja Pravdas Kaliningradupplaga i går skrev om den svenska operationen i Stockholms skärgård så försökte tidningen lösa mysteriet med vilka ryska ubåtar det kunde röra sig om.

Första samtalet gick till sjöfartsmuseet.

– Hallå, goddag. Säg mig ligger ubåten kvar på sin plats? B-413, undrar reportern.

– Naturligtvis, svarar en representant för museet. Men den har flyttats till ett nytt ställe.

– Jaså? Kanske den befinner sig vid de svenska stränderna?

– Vad säger ni? Den flyttades en bit för reparation bara. Den är öppen för besökare.

– Tack gode gud för det!

"Inte en enda ubåt i Östersjöflottan"

Och så där fortsätter det. Tidningen undrar om det möjligen kan röra sig om den enda dieseldrivna ubåt som finns vid örlogsbasen i Baltijsk och som deltar vid den årliga paraden på flottans dag.

Men den pensionerade vice befälhavaren på basen, Vasilij Apanovitj, uppmanar tidningen att inte jaga efter spöken på det här viset.

– Vår ubåt kan inte vara där i Sverige. Då skulle hela flottan ha satts i beredskap. För tillfället finns inte en enda ubåt i Östersjöflottan. De finns alla i basen i Kronstadt utanför S:t Petersburg.

Tidningen menar också att det möjligen är Loch Ness-odjuret som dykt upp och sänt nödsamtal till Kaliningrad. Den mer seriösa Rossijskaja Gazeta menar i stället att det handlar om att det svenska försvaret behöver mer pengar.

Ubåt B413 ligger hursomhelst kvar vid kaj, när Expressen kommer på besök. Besökarna kan gå ner i ubåten där 300 man arbetade när det begav sig, men just i dag är museet stängt.

Forskningsfarkost

Sergej Viktorov, 70, står och fiskar precis framför ubåten tillsammans med sin fru. Han tror inte ett dugg på de svenska uppgifterna.

– Detta är bara en ny påhittad aggression att Ryssland påstås ligga bakom. Ni i Sverige må kalla er neutrala, men ni är medlemmar i EU och del av väst.

– Detta syftar till att skapa större spänning mellan våra nationer.

Anatolij Kuznetsov har varma minnen av Sverige. Han arbetade som sjöman och fiskare i 30 år och besökte bland annat Göteborg fem gånger.

Nu arbetar han som elektriker på museet och vi möter honom framför den forskningsfarkost som också finns på museet. Det ser ut som en miniubåt.

– Kanske det är denna ni söker, säger han.

– Naturligtvis finns det ingen ryska ubåtar i Stockholms skärgård. Jag tror det är utvecklingen i Ukraina som skapat den här typen av panik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!