Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland betalade talibaner för att döda USA:s soldater

Sveriges ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, om presidentvalet i höst.
Ryssland misstänks ha betalat för att få talibaner att döda amerikanska soldater. Arkivbild.Foto: MAGDA GAD
Vita huset nekar till att Trump ska ha känt till Rysslands agerande.Foto: STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Adam Schiff, ordförande i Representanthusets underrättelsekommitté.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN / POLARIS POLARIS IMAGES
Enligt vissa kritiker har Donald Trump inte velat göra något åt Rysslands agerande då han är orolig inför valet i höst och hur ett eventuellt agerande skulle påverka relationen till Ryssland.Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT
Vladimir Putin, Rysslands president.Foto: ALEXEI DRUZHININ/TASS/SIPA USA

Den ryska militära underrättelsetjänsten har försökt betala talibaner för att döda amerikanska soldater, rapporterar New York Times

Myndigheter i USA har kommit över information om betalningar som skett från ett ryskt konto till ett talibanlänkat bankkonto. 

USA har tidigare anklagat Ryssland för att stötta talibanerna i Afghanistan och nu har man fått bevis. De amerikanska myndigheterna lyckades spåra data som visade att stora summor har betalats till ett talibanlänkat bankkonto från ett konto som tillhör den ryska millitära underrättelsetjänsten. 

Enligt de amerikanska myndigheterna har betalningarna varit en del av ett belöningsprogram, något som framkommit under förhör med gripna talibaner. 

Även tjänstemän från de afghanska myndigheterna har bekräftat att flera affärsmän, som överfört pengar genom det olagliga ”hawala-systemet” har gripits under de senaste sex månaderna och de ska ha kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten GRU, skriver New York Times

Krav på Donald Trump

Enligt New York Times ska president Trump ha fått underlättelseinformation om att Ryssland har försökt betala talibaner för att döda amerikanska trupper, något som han nekar till. Men enligt två tjänstemän som arbetar nära Trump ska han informerats om ryssarnas agerande redan i februari i år. Enligt CNN:s uppgifter ska presidenten ha varnats ännu tidigare – redan i början av 2019.

Adam Schiff, demokrat och ordförande för representanthusets underrättelsekommitté, sa vid en pressträff att presidenten nu bör överväga sanktioner mot Ryssland för att markera mot deras agerande. 

– Jag finner det oförklarligt, i ljuset av dessa anklagelser, att presidenten inte har garanterat det amerikanska folket att han ska gå till botten med om Ryssland betalar ut pengar till talibaner eller gör allt i hans makt för att skydda amerikanska trupper, sa han vid en presskonferens. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.