Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland: Bachmut är ”operativt omringat”

Cedric Leighton, f.d. överste i amerikanska flygvapnet, analyserar • Ukrainas motstrategi
Rök stiger från ett bombat hus i Bachmut.
Foto: LIBKOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Staden Bachmut i Donteskregionen bombas återkommande av Ryssland.
Foto: Twitter/Ukrainska försvarsmakten

Kampen om staden som kallats för nya Stalingrad – Bachmut på östfronten i Ukraina – beskrivs nu som den blodigaste och mest intensiva sedan kriget började. 

En rådgivare inom det ryska ockupationsstyret hävdar, enligt nyhetsbyrån Reuters, att staden nu är ”operativt omringad”. 

De ryska styrkorna uppges nu strida för att ta kontroll över vägen som förbinder Bachmut med närliggande Chasiv Yar, skriver Reuters. 

Uppgifterna är dock inte bekräftade. 

En frivillig från Belarus som strider på Ukrainas sida uppgav i går att Ryssland konstant beskjuter Bachmut med artilleri.

Intog nyligen Soledar

Enligt nyhetsbyrån Reuters hävdar Ryssland samtidigt att de intagit byn Blahodatne, norr om Bachmut.  Om det stämmer så handlar det om ytterligare ett litet steg i de ryska framgångarna i området. Nyligen intogs även Soledar, en annan stad norr om Bachmut. 

Amerikanska tv-kanalen CNN citerade nyligen ukrainska källor som hävdar att att ryska luftburna styrkor med fallskärmsjägare har anslutit till den paramilitära Wagnergruppen i området. 

Uppgifterna bekräftas delvis av det brittiska försvarsdepartementet som skriver att ryska trupper, som sannolikt räknas i tusentals, avancerat över en bro och ”hundratals meter” vidare mot Vuhledar.

Hårda strider

De våldsamma striderna kring Bachmut har pågått i över fyra månader. Under den tiden beräknas tusentals soldater ha stupat eller sårats – utan att någon sida gjort några märkbara framsteg.

Expressens utsända Magnus Falkehed och Niclas Hammarström beskrev nyligen situationen i staden som blivit ett nytt, symbolladdat Stalingrad. 

Ryssland kastar in allt de kan komma över för att inta Bachmut.

Staden, som före kriget hade en befolkning på 70 000, har förstörts, bit för bit, och är i dag en spökstad.

Om Ryssland skulle lyckas med sitt mål med att driva ut Ukraina från Bachmut, skulle det handla om den klart största framgången för Ryssland sedan förra sommaren. Enligt experter ser det ut som att Ryssland bestämt sig för att rycka fram innan de utlovade leveranserna av stridsvagnar och andra toppmoderna vapen är på plats.


Nazar, 9, i Bachmut: ”Jag skulle vilja ha vänner och fred”

Niclas Hammarström och Magnus Falkehed på plats i ukrainska staden Bachmut som drabbats hårt av kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.