Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland applåderar SD:s valframgångar

Åkesson valde annan lunch – Bylund har frysen full.
Vladimir Putin, Rysslands president.
Foto: STANISLAV KRASILNIKOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare.
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas framgångar har rönt stor uppmärksamhet internationellt.

Också i Ryssland uppmärksammas det svenska valet, trots egna val och kriget i Ukraina.

– Man noterar med viss tillfredsställelse att Sverigedemokraterna har gått mycket starkt framåt, säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent, i ”Rapport”.

Det svenska valet registreras också utomlands. 

Nyhetsbyråer som Reuters, brittiska dagstidningen The Guardian och amerikanska Bloomberg är några exempel på medier som rapporterar om valet. Fokus ligger på SD:s valresultat och högerblockets nuvarande ledning med ett mandat. Bloomberg beskriver SD:s framgångar som en del av ett ”bredare skifte” i europeisk politik, medan The Guardian skriver att SD tidigare behandlades som paria men nu kan komma att samarbeta med Moderaterna.

I Ryssland har framgångarna också uppmärksammats.

– Kommentarerna i Ryssland om valet i Sverige är ganska sparsamma. Dels därför att valresultatet inte är helt klart och dels för att det varit regionala val i Ryssland. Dessutom pågår ett krig i Ukraina som just nu inte går särskilt bra, säger säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent, i ”Rapport” och fortsätter:

– Man rapporterar och noterar, skulle jag säga, med viss tillfredsställelse att Sverigedemokraterna har gått mycket starkt framåt.

https://twitter.com/Ygeman/status/1569683582104502272

Sundströms kommentarer har bland annat plockats upp på Twitter av integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) där han skriver: ”Om du undrar vad Kreml tycker om valresultatet”.


Gashotet i ryska propagandafilmen mot väst: ”Utpressning”

Istäckta städer visas i videoklippet: ”Ryssland blir allt mer desperata”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.