Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssland anklagar amerikan för spionage

Paul Whelan. Foto: EPA/TT
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanske medborgaren Paul Whelan anklagas formellt för spionage i Ryssland, rapporterar CNN

Whelan greps i samband med en semesterresa i landet. 

Han riskerar upp till 20 års fängelse om han döms för brottet. 

Det var den 28 december som amerikanen Paul Whelan, 48, greps i Moskva, misstänkt för spionage. 

Paul Whelan, bosatt i delstaten Michigan i USA, var på semesterresa i Ryssland tillsammans med sin familj när han greps av den ryska säkerhetstjänsten FSB.  

Han jobbar till vardags på ett företag i USA som tillverkar komponenter till självgående maskiner, där han är säkerhetschef. Därtill har han ett förflutet i den amerikanska marinkåren. 

Den ryska regeringen tillkännagav gripandet för tre dagar sedan och nu rapporterar CNN att Paul Whelan formellt anklagas för spionage. Hans advokat Vladimir Zherebenkov avböjde frågor om detaljerna kring anklagelsen. 

Det var för tre dagar sedan som den ryska regeringen gick ut med information om gripandet. Omständigheterna kring gripandet och grunden till spionageanklagelsen är fortsatt okända. Däremot uppgav FSB att Whelan greps på bar gärning när han ”utförde en spionhandling”.  

Enligt New York Times har den ryska nyhetsbyrån Rosbalt rapporterat att en källa vid säkerhetstjänsten sagt att amerikanen försökte värva en rysk medborgare för att få tillgång till hemliga dokument med uppgifter om ryska personer vid olika myndigheter. 

Värvningsförsöket ska ha skett i Whelans rum på hotellet Metropol i Moskva. 

Skulle gå på bröllop

48-åringens familj nekar bestämt till spionanklagelsen och har uppgett att han befann sig i landet för att bland annat besöka ett bröllop mellan en före detta amerikansk soldat han tidigare jobbat med och en rysk kvinna. 

USA:s ambassadör i Ryssland, Jon Huntsman, besökte Paul Whelan i häktet på onsdagen och talade med hans familj på telefon efteråt. 

Även advokaten besökte Paul Whelan i häktet och sa efteråt att han var på gott humör trots att en utdragen rättsprocess väntar, rapporterar New York Times.

– Jag blev överraskad övar att han verkar så självsäker, sa Vladimir Zherebenkov.  

 

Under onsdagen uppgav advokat Zherebenkov också att han ännu inte sett alla bevis mot sin klient. Däremot misstänkte han att Whelan övervakats av FSB under en tid. 

– Jag utgår ifrån att han är oskyldig, för hittills har jag inte sett några bevis mot honom som talar för motsatsen, sa Vladimir Zherebenkov till New York Times på onsdagen. 

Riskerar 20 års fängelse

Enligt nyhetsbyrån Interfax riskerar Paul Whelan 20 års fängelse om han döms för brott, uppger New York Times. 

På onsdagen kommenterade USA:s utrikesminister Mike Pompeo gripandet: 

– Vi har tydliggjort för ryssarna att vi förväntar oss göra mer om anklagelsen, förstå vad det är han anklagas för, och om häktningen inte är lämplig kommer vi kräva att han släpps omedelbart, sa utrikesministern enligt USA Today.