Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryssar vill öka spänningar i USA – med Pokémon Go

Ryska intressen använde Pokémon Go för att försöka öka spänningarna i USA. Foto: SHUTTERSTOCK
Protester efter Eric Garners död i New York 2014. Foto: JASON DECROW / AP FR103966 AP
Foto: KIMIMASA MAYAMA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är inte bara via Facebook, Instagram och Twitter som ryska intressen har försökt påverka amerikansk politik och öka spänningarna i USA.

En undersökning som CNN gjort visar att det även har använts YouTube, Tumblr – och Pokémon Go.

Den som spelade skulle uppsöka platser där polisbrutalitet ägt rum – och döpa Pokémon-karaktärer efter våldsoffer.

Kampanjen poserade som en del av Black Lives Matter-rörelsen, en amerikansk organisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor. Den ryska kampanjen som kallade sig Don’t Shoot Us använde Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Tumblr och Pokémon Go. 

Kampanjen använde sociala medier för att uppmärksamma incidenter med polisbrutalitet. CNN spekulerar i att målet var att uppvigla svarta till att demonstrera vilket i sin tur förväntades leda till att andra amerikaner skulle uppfatta svarta aktivister som ett växande hot.

Juli 2016 utannonserade Don't Shoot Us-kontot på Tumblr en tävling där de uppmanade läsarna att spela Pokémon Go, spelet där man går omkring för att försöka hitta monster med sin smartphone. Syftet med tävlingen: Att besöka platser där påstådd polisbrutalitet hade ägt rum. De tävlande skulle sedan ge sina Pokémons namnet efter offren vid platsen. Som exempel gavs namnet ”Eric Garner”, en svart man som dog efter att ha strypts till döds av en New York-polis.

Den som spelade Pokémon Go uppgavs ha chansen att vinna presentkort.

”Vår produkt har missbrukats av utomstående”

Vinnarna skulle få presentkort hos en av världens största nätfirmor.

”Bilderna från CNN visar tydligt att vår produkt har missbrukats av utomstående utan vår tillåtelse”, skrev Pokémon Go-spelets skapare Niantic till CNN.

Budskapen som lades fram på en mängd olika sociala medier härstammar enligt CNN från ryska Internet Research Agency som ska ha kopplingar till Kreml.

Don't Shoot Us var en av 470 Facebook-konton som släcktes av företaget efter det att länkarna till Internet Research Agency avslöjats. Därefter har CNN lyckats etablera kopplingar mellan Facebook-sidan och andra Don't Shoot Us-konton.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!