Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssar uppmanas ”ignorera provokationer”

”Ryssland vill förstöra energisystemet”
Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under ett besök i oktober på en militär träningsanläggning för mobiliserade i Rjazan.
Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Dmitrij Peskov
Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN

Moskva slår tillbaka mot uppgifterna om att en andra mobiliseringsvåg står för dörren.

Ryska invånare uppmanas att ignorera de ”provokativa meddelanden” som publicerats på sociala medieplattformar, skriver tankesmedjan ISW.

Samtidigt har Putin undertecknat en ny lag som förbjuder demonstrationer vid offentliga byggnader. 

Det finns flera tecken på att Kreml förbereder en andra mobiliseringsvåg, enligt ISW.

I slutet av november publicerade tankesmedjan uppgifter om att män, som av värvningskontor beordrats att uppdatera sina uppgifter, nu förbjudits att lämna landet.

I sin senaste rapport noterar ISW att reklam för ”den speciella militära operationen” nu satts upp i Moskva – vilket tidigare enbart observerats i avlägsna delar av landet i samband med rekryteringskampanjer för frivilliga under sommaren. 

ISW: Syftet misskreditera 

Under tisdagen uppmanade Kremls talesperson Dmitrij Peskov ryssar att förlita sig på kommunikation landets försvarsdepartement och ”ignorera provokativa meddelanden” på sociala medier.

”Syftet med Peskovs uttalande är sannolikt att misskreditera det växande inflytandet från såväl rysk opposition som krigsvänliga Telegram-kanaler som konsekvent rapporterat om tecken på att Kreml avser att återuppta mobiliseringen 2023”, skriver ISW i sin senaste rapport. 

Samtidigt har Vladimir Putin undertecknat en ny lag som förbjuder demonstrationer vid regeringsbyggnader, universitet, kyrkor, sjukhus, tågstationer, hamnar och flygplatser – vars syfte sannolikt är att undertrycka protester från mobiliserade och deras familjer, enligt tankesmedjan.   

700 000 har lämnat landet

Det var i i september som Ryssland införde ”en partiell mobilisering” och 300 000 män kallades in för krigstjänstgöring.

Minst 700 000 personer har lämnat Ryssland sedan dess, vilket Expressen tidigare rapporterat.

De flesta av dem är högutbildade – och unga.

Legion med ryssar strider mot Putin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.