Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssar som vill fly söker sig till Malmöföretaget

Följ senaste nytt i Expressens livesändning.
Lars Kristensson, vd för Avionero, har märkt en rejäl ökning sökningar från Ryssland efter Vladimir Putins beslut om mobilisering.
Foto: Kalle Pettersson

Vladimir Putins beslut om mobilisering har väckt starka reaktioner hos den ryska befolkningen. 

Plötsligt har prisjämförelsesajten Avionero blivit en räddningsplanka för ryssar som vill fly landet. 

På Malmöföretaget har man märkt en jätteökning av användare från just Ryssland.

– Det har skjutit i väg ordentligt. Algoritmerna uppskattar att det är 100 procent män som sökt resor, säger vd:n Lars Kristensson.

Köerna ringlar långa på vägarna när hundratusentals ryssar försöker lämna landet för att undvika att skickas till kriget i Ukraina. 

Men det är inte det enklaste. Bland annat har Finland, Estland, Lettland och Litauen stängt gränsen för de flesta ryssarna. 

Enda sättet att komma ut från landet kan vara med flyg, och det är något som märks ända till Skåne. Hos Malmöföretaget Avionero, som hjälper resenärer att hitta resor, har man märkt en jätteökning av användare från just Ryssland.

– Det var i början av veckan som vi märkte att det hade hänt något. Vi har inte bevakat den ryska sajten på väldigt länge eftersom vi inte marknadsfört den sedan innan pandemin. Men plötsligt märkte vi en stor ökning. Det hade skjutit i väg ordentligt, säger Avioneros vd och grundare Lars Kristensson.

Vad var det ni upptäckte?

– Det vi kunde se var att trafiken hade ökat och sökningarna likaså.  

Mobiliseringen har väckt starka reaktioner hos den ryska befolkningen. Sedan i onsdags ska polisen ha gripit över 2000 demonstranter.
Foto: VITALIY SMOLNIKOV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Missnöjet mot Vladimir Putins krig växer bland befolkningen i Ryssland.
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅN

100 procent män

Historiskt har fördelningen av användare legat på ungefär 45 procent män och 55 procent kvinnor men senaste veckan uppskattar företagets algoritmer att det varit 100 procent män som sökt resor ut ur Ryssland. 

Avioneros sajt är ensam om att kunna göra sökningar som att vilja resa till ”vart som helst i Asien” med flexibla datum. Medan de flesta europeiska destinationer är stängda för ryska resenärer så är flera platser i Asien öppna. 

– Det är just den funktionen som används i Ryssland nu, säger Lars Kristensson. 

I onsdags ringlade sig bilköerna från Ryssland in i Kazakstan långa. 98 000 ryssar ha tagit sig över gränsen sedan mobiliseringen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är inte helt lätt att komma ut ur Ryssland. Vid den georgiska gränsen håller demonstranter upp en banderoll med texten ”Ryska desertörer, ni är inte välkomna”.
Foto: SHAKH AIVAZOV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryssar på väg över gränsen till Georgien.
Foto: SHAKH AIVAZOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Sajten kommer hållas öppen

Missnöjet mot kriget växer bland befolkningen i Ryssland och runtom i landet genomförs protester på gatorna. Sedan i onsdags ska polisen ha gripit över 2000 demonstranter. 

– Alla huvudrutter från Ryssland är fullbokade nu så den som vill lämna landet får hitta olika omvägar. Det finns biljetter, men det är oftast stökiga och mindre populära rutter med långa stopp. Vi har en bättre förmåga att hitta såna resor än vad du har som privatperson. 

Hur ryska män hittat till sajten vet inte Lars Kristensson, men nu kommer den att hållas öppen för att hjälpa fler att fly.

– Det känns jättebra att vi kan vara hjälpsamma i det här läget. Om vi kan dra vårt strå till stacken och snabbare få slut på kriget genom att se till att Putin får färre soldater till sin armé så gör vi gärna det, säger Lars Kristensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.