Ryskt utspel: ”Kan erövra Ukraina på några timmar”

Zelenskyj: "Ser fram emot segerdagen"
Margarita Simonjan, Putins propagandist i rysk tv.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Putins propagandist Margarita Simonjan, chefredaktör för statliga nyhetskanalen RT, hävdar att Ryssland hade kunnat erövra Ukraina på några timmar om de bara velat.

– Men vi genomför en militär specialoperation och av den anledningen inte ett krig, säger hon.

Invasionen av Ukraina inleddes för snart tre månader sedan.

Det är BBC-journalisten Francis Scarr som översatt inslaget från rysk statlig tv. I inslaget hävdar Margarita Simonjan att kriget i Ukraina inte är ett krig utan en ”militär specialoperation”, den benämning president Putin använt från invasionens start.

– Om vi hade velat hade vi kunnat ta hand om Ukraina på inte bara några dagar, utan på några timmar. Men vi genomför en militär specialoperation och av den anledningen inte ett krig. Det är inte så ett krig genomförs. Vi... tycker synd om alla där. Det är det första. För det andra förstår vi att massor av folk, som hålls som gisslan, är på vår sida, säger Margarita Simonjan i inslaget. 

Simonjan var bara 25 år när Putin utsåg henne till chefredaktör för RT, tidigare Russia Today, vid grundandet 2005. De har fortfarande en nära relation och hon har bland annat varit en del av Putins team när han återvalts som landets president, enligt Washington Post.

När invasionen av Ukraina inleddes hävdade Simonjan bland annat att ukrainarna hälsade de ryska soldaterna välkomna – med hembakta pajer. Hon har också återgett Putins motiv till invasionen – att ”avnazifiera” Ukraina och rädda rysktalande i utbrytarrepublikerna undan ett påstått folkmord. Motiv som enligt bedömare endast varit svepskäl för att legitimera invasionen.

Margarita Simonjan som 25-åring 2005.
Foto: SAERGEY PONOMAREV / TT NYHETSBYRÅN
Putin och Margarita Simonjan 2015.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP POOL SPUTNIK KREMLIN

RT portade världen över

Enligt Robert Orrtung, amerikansk professor som forskar i internationella relationer, skapades RT av Putin för att konkurrera med engelskspråkiga medier och specifikt CNN och BBC.

RT:s rapportering om invasionen av Ukraina har fått stora konsekvenser för nyhetskanalens verksamhet i västvärlden. RT har blivit portade från Youtube, fått sin kanal i USA nedlagd och i ett beslut som saknar motstycke valde EU att blockera alla kanalens sändningar inom medlemsländerna. 

Flera journalister på RT har slutat i protest sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari, däribland en av Simonjans mest seniora redaktörer, Maria Baronova.


Ukrainsk specialstyrka smyger in på ryskkontrollerad mark

Placerar ut bomb i specialoperation • Ryskt bakslag

Ryska soldaten inför rätta: ”Jag förnekar det inte”

Vadim Shishimarin står inför rätta för att ha dödat en ukrainsk civilperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.