Ryskt stridsplan flög nära svenskt plan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt Försvarsmakten uppträdde det ryska planet "anmärkningsvärt".
Foto: / AP AP
Försvarsmaktens flygplan S 102 B vars främsta uppgift är att bedriva flygburen signalspaning.
Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten
– Det ryska agerandet är oacceptabelt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

I måndags flög ett ryskt stridsflygplan nära ett svenskt signalspaningsflygplan över Östersjön, enligt Försvarsmakten.  

Myndigheten uppger att det ryska planet uppträdde "anmärkningsvärt". 

– Det ryska agerandet är oacceptabelt, säger försvarsminister Peter Hultqvist, i en skriftlig kommentar till TT. 

Att ryska flygplan går upp i luften samtidigt som svenska signalspaningsplan är ute uppdrag är inte ovanligt. Men i måndags uppträdde det ryska flygplanet på ett anmärkningsvärt sätt, enligt Försvarsmakten

Avståndet var stundtals "väldigt kort". Händelsen är rapporterad till regeringskansliet. 

LÄS MER: Ryskt flygplan nära amerikanskt plan över Östersjön 


– Vi var uppe på ett rutinuppdrag med vårt signalspaningsflygplan och i samband med det dök det här ryska planet upp – och det är inte på något sätt ovanligt att ryska eller andra nationer går upp för att identifiera ett flygplan i internationellt luftrum, berättar Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten. 

Han fortsätter:

– Det är helt naturligt att man går upp och tar reda på vad det är för flygplan. Så det är inte ovanligt. Men den här gången uppträdde det ryska flygplanet på ett sådant sätt att det måste betraktas som anmärkningsvärt. Eftersom avståndet mellan planen stundtals var väldigt kort. 

"Viktigt att upprätthålla flygsäkerheten"

Han vill inte berätta exakt hur nära det ryska planet flög det svenska signalspaningsflygplanet. 

– Jag tänker inte gå in på meter hit eller dit. Utan avståndet var stundtals väldigt kort och det är det som är anmärkningsvärt. Alla har ju rätt att flyga i internationellt flygrum, och det pågår mycket verksamhet både på och över Östersjön. Men i och med att det pågår så mycket verksamheter betyder det att det är viktigt att alla uppträder på ett korrekt sätt, respekterar varandra och upprätthåller flygsäkerheten. 

Att det ryska planet flög så nära det svenska, var det farligt?

– Nja, jag kan bara konstatera att det stundtals var ett väldigt kort avstånd. Jag värderar inte det något mer, utan bara konstaterar det, fortsätter Jesper Tengroth.  

Incidenten ska analyseras

Hur förhåller ni er till den här incidenten?

– Vi analyserar alltid den här typen av händelser, det gör vi. Men resultatet av den analysen behåller vi för oss själva – av naturliga skäl. Sedan, eftersom det är en anmärkningsvärd händelse, har vi rapporterat det till vår uppdragsgivare: regeringen. Men om vi vidtar några ytterligare åtgärder utöver det, det är inget vi pratar om. 

Slutsatserna hemliga

Jesper Tengroth vill heller inte "tolka" incidenten mellan det amerikanska och det ryska flygplanet som Expressen berättade om i går.   

– Vi har alltid en god kontroll på läget i vårt närområde. Vi ser och uppfattar en massa saker. Men vad vi ser och uppfattar – och vad vi drar för slutsatser – det är inget vi pratar om, säger han.  

Försvarsministern: "Oacceptabelt"

"Det ryska agerandet är oacceptabelt. Från säkerhetssynpunkt är det oprofessionellt och risker för allvarliga incidenter ökar markant. Alla borde ha ett grundläggande intresse av att sådana händelser inte ska inträffa", säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en skriftlig kommentar till TT. 

Enligt Dagens Nyheter väntas regeringen kalla upp en företrädare för den ryska ambassaden till UD – vilket UD nu bekräftar. 

– Den ryska ambassadören är ombedd att komma till UD för samtal bland annat om den händelse som Försvarsmakten skriver om i dag, säger Gunnar Vrang på UD:s presstjänst, till TT.

Kabinettssekreteraren Annika Söder kommer att hålla i mötet, som enligt Vrang ska ske "i närtid". Gunnar Vrang vill inte kommentera om andra liknande incidenter kommer att diskuteras på mötet. 

"Blir provokativt"

Försvarsminister Hultqvist säger till DN att det ryska agerandet är "oprofessionellt" – och riskfyllt. 

– Det ökar risken för allvarliga incidenter. En kollision i luften skulle självfallet vara förödande för alla parter. Det här blir också provokativt. Det är ingen handling som är bra för någon. Vårt flygplan har full rätt att flyga i internationellt luftrum utan att bli utsatt för här riskfyllda agerandet, säger Peter Hultqvist till tidningen.  

Liknande incident 2014   

I juli 2014 inträffade en liknande incident: Ett FRA-plan flög i internationellt luftrum ovanför Kaliningrad när ett Su-27-plan flög upp bakifrån och lade sig 10-15 meter ifrån det svenska planet, skriver DN. FRA-personalen ombord fotograferade det ryska planet – som demonstrativt visade upp sin vapenlast.   

I det här fallet är det svenska planet av typen S 102B, Gulfstream, medan det ryska planet är av typen Su-27, enligt DN.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.