Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryskt spionfartyg nära svenska kusten

Bilder från den svenska övningen Northern Coast.

Ett ryskt spionfartyg har patrullerat mellan svenska fastlandet och Gotland i veckan, uppger Svenska Dagbladet på nätet.

Signalspaningsfartyget Fjodor Golovin ska ha skuggat en internationell marinövning. En så närgången manöver har inte setts sedan kalla kriget, enligt Försvarsmakten.

– De var väl intresserade av tekniken som användes vid övningen, säger Konteramiral Jan Thörnqvist, marininspektör, till Expressen.se.

Enligt försvarsmakten är det första gången sedan Kalla kriget som Ryssland går in med signalspaningsfartyg väster om Gotland.

"Fullt tillåtet"

SvD skriver att svenskt vatten aldrig kränktes, men de övriga länderna som var med i övningen har enligt SvD reagerat på uppgifterna, som även styrks av ett foto på signalspaningsskeppet.

Konteramiral Jan Thörnqvist, marininspektör, bekräftar uppgifterna för Expressen.se:

– De har varit på internationellt vatten. Det är fullt tillåtet, och vi agerar inte på detta. Vi övervakar området som vanligt i fortsättningen.

– Vi drar samma slutsats som av all övrig verksamhet. De var väl intresserade av tekniken som användes vid övningen.

De var alltså här och snokade?

– I samband med att de var där så bedrev vi övningen Norhern Coast. Det var drygt 35 fartyg med i övningen, så vill man titta på deras tekniska hjälpmedel med radar så är det väl ett alldeles utmärkt tillfälle att göra det då.

Vad ska Ryssland med den informationen till?

– Nästa gång man ser de signalerna som man samlar in så kan man dra slutsatser av vilken typ av fartyg det handlar om.

Är det allvarligt att de var så nära?

– De har varit på internationellt vatten. Det var ingen kränkning. De är i sin fulla rätt att bedriva verksamhet i det området.

140 man

Det 94 meter långa skeppet har enligt SvD en besättning på 140 man och är bestyckat med tung beväpning och avancerad signalspaningsutrustning.

När övningen, Northern Coasts, avslutades så vände skeppet hemåt - förmodligen mot Kaliningrad - på samma väg som det tros ha kommit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.