Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryskt specialfartyg
på väg mot Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Professor Logachev.

Ett ryskt specialfartyg åker i riktning mot Stockholm.

Fartyget är byggt för undervattenssökningar och kartläggningar av havsbotten, rapporterar norska Dagbladet. 

Tre nederländska örlogsfartyg, fregatten Evertsen, korvetten Zeeland och fartyget Amsterdam, har följt efter det ryska forskningsfartyget.

Norska Dagbladet skriver om ett ryskt forskningsfartyg vid namn Professor Logachev, som har satt kurs mot Stockholm. Fartyget är specialbyggt för undervattenssök och kartläggning av havsbotten. Det är utrustat med kapacitet för dykuppdrag i arktisk miljö och utför regelmässigt uppdrag för olika myndigheter, enligt Dagbladet.

Maxfart

Fartyget lämnade Sankt Petersburg på lördagskvällen och har sedan dess hållit maxfart förbi Tallinn och befann sig vid 14.30-tiden sydost om Åbo på internationellt vatten.

Det är oklart i vilket ärende fartyget nu rör sig över Östersjön. Dagbladet har sökt skeppets ägare utan resultat.

Nederländska krigsfartyg följer efter

Tre nederländska örlogsfartyg, fregatten Evertsen, korvetten Zeeland och fartyget Amsterdam, har följt efter det ryska forskningsfartyget. De nederländska fartygen har inte någon angiven kurs och det är inte klarlagt om det finns något samband med det ryska fartygets aktivitet, rapporterar Dagbladet.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens nyhetsapp för iOS eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.