Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryskt spaningsflyg uppe över Östersjön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En pilot från den kanadensiska divisionen tar sig in i en CF-188 för att svara mot ett plan över Östersjön.
Foto: Corporal Gabrielle Desrochers
Här installeras ett skydd på ena vingen på ett CF-188-plan under måndagen.
Foto: Corporal Gabrielle Desrochers
Ryska flygvapnets signalspaningsflygplan flög över Östersjön på tisdagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Kirill Naumenko Wikimedia

Ryska flygvapnets signalspaningsflygplan flög över Östersjön på tisdagen.

Natos baltiska luftenhet skickade upp ett F-16 för att bevaka.

– Vi skickade upp planet eftersom det ryska spaningsflyget flög nära den lettiska gränsen, säger Kaspars Galkins, chef för kommunikationsavdelningen.

Även det svenska flygvapnet skickade upp plan över Östersjön.

Ett ryskt signalspaningsflygplan ska ha fått påhälsning över Östersjön på tisdagen. Den baltiska Natoenheten ska ha skickat upp incidentberedskapen för att följa med planet.

På Twitter skriver Lettlands armé:

"NATO Baltic Air Policing QRA F-16 jets on 21 OCT  scrambled to intercept RU Armed Forces Il-20 over the Baltic Sea".

Fritt översatt betyder det ungefär "Natos baltiska luftenhets F-16 jetplan uppmärksammade den 21 oktober ryska flygvapnets Il-20 över Östersjön".


https://twitter.com/Latvijas_armija/status/524526934467018752

Bekräftar informationen

Kaspars Galkins, chef för kommunikationsavdelning hos lettiska armén, bekräftar att ett Natoplan gick upp efter det ryska spaningsflyget.

– Vi skickade upp F-16 eftersom det ryska spaningsflyget flög nära den lettiska gränsen. Men det höll sig hela tiden över internationellt luftrum, säger han.

Liknande operationer är inte ovanliga och det är standard att incidentberedskapen går upp för att markera. Kaspars Galkins vet inte hur länge planet följde efter det ryska Il-20-flyget.

– Det handlade nog bara om några få minuter, säger han.

Kaspars Galkins har inte information om vilken riktning spaningsplanet flög i eller om det kunde vara på väg mot Sverige.

Svenskt flyg uppe

Mikael Abrahamsson på Försvarsmaktens informationsstab säger att även det svenska flygvapnet haft flyg i luften över Östersjön på tisdagen.

– Vi gick upp med eget flyg i dag, och vi har haft kunskap om att annan nations flyg har befunnit sig i luften, säger han.

– Jag kan inte uttala mig om ett det var ett eventuellt ryskt flygplan. Det jag kan säga är att vi har god kontroll över den flygverksamhet som sker över Östersjön.

Mikael Abrahamsson vill inte kommentera om incidenten har med den pågående insatsen i skärgården att göra.

Uppe även på måndagen

Något senare twittrade den lettiska armén att de även var uppe och spanade på det ryska planet under måndagen.

När Expressen.se talar med överstelöjtnant Robert Gericke, på Natobasen i Ramstein, bekräftar han att de var upp vid 9-tiden på måndagsmorgonen.

– Två F-18 från den kanadensiska divisionen svarade i går mot ett plan över Östersjön. Det var det ryska Il-20 som först inte kunde identifieras av luftfartsmyndigheterna, och det var därför vi gick upp. De flög på internationellt luftrum och det här är ett normalt förfarande när vi får upp något okänt på radarn, säger han.

Enligt Nato har det ryska spaningsflyget inte någon transponder och sänder därför inte ut några konventionella flygsignaler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.