Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryskt plan har kraschat – 71 passagerare ombord

Här syns delar av vraket. Ingen ombord överlevde kraschen, skriver nyhetsbyrån Interfax. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från vraket. Planet kraschade utanför Moskva. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Det var ett plan av modellen Antonov An-148 som kraschade utanför Moskva. Bilden föreställer ett plan av den typen. Foto: Wikipedia
Ryska planet lyfte från Domodedovos internationella flygplats i Moskva.
Planet lyfte från Domodedovos internationella flygplats i Moskva. Foto: EPA

Det ryska passagerarplanet började tappa höjd fem minuter efter start.

Nu har vrakdelar från flygplanet hittats – och samtliga 71 personer ombord har omkommit uppger ryska medier. Tre av dem var barn. 

– Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till nyhetsbyrån Interfax.

Det var strax efter 11 på söndagsförmiddagen lokal tid som det ryska passagerarplanet från flygbolaget Saratov Airlines lyfte från Domodedovos internationella flygplats i Moskva.

Ombord fanns 65 passagerare och sex besättningspersonal som var på väg mot den sydryska staden Orsk på gränsen mot Kazakstan.

Samtliga 71 personer ombord omkom i kraschen. Tre av dem var barn, enligt uppgifter från den ryska regeringen som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Fler än 60 personer kom från Orenburg, dit planet var på väg, berättade regionens governör till ryska medier som AFP hänvisar till.   

Men bara fem minuter efter start började planet tappa höjd och sjönk med tusen meter i minuten innan flygplanet försvann helt från radarn visar uppgifter från sajten Flightradar24.

https://twitter.com/flightradar24/status/962685977964765184

 

Ett ryskt plan med 71 personer ombord misstänks ha kraschat utanför Moskva, enligt ryska medier.Foto: Flightradar

Ryskt plan ska ha kraschat utanför Moskva

Flera vrakdelar från planet hittades senare under söndagseftermiddagen på ett snöfyllt fält utanför i byn Argunovo omkring fem mil från Moskva. 

– Preliminärt har planet kraschat vid Argunovo. Besättningen och passagerarna hade ingen chans att överleva, säger en källa till Interfax.

Planet var på väg från Moskva till Orsk när det kraschade vid Argunovo.

Vittnen såg "brinnande plan falla"

Vittnen såg ett "brinnande plan falla", uppger nyhetsbyrån.

Ryska presidenten Vladimir Putin har sänt sina kondoleanser till offrens anhöriga.

Det är ännu oklart vad som orsakade flygolyckan. Tidiga uppgifter till ryska tidningen Gazeta som BBC hänvisade till hävdade att piloten rapporterade ett tekniskt fel på flygplanet kort efter start och bad innan kraschen om tillåtelse att nödlanda. Men de uppgifterna dementerade senare Gazeta.

Rysslands undersökningskommitté meddelade senare under kvällen att den överväger flera spår. Bland annat kommer teknikerna att undersöka om vädret, tekniska fel eller någon person begått misstag som orsakat olyckan.  Terrorism nämndes inte, enligt nyhetsbyrån AFP.   

Passagerarplanet flögs av det ryska flygbolaget Saratov Airlines och var av modellen Antonov An-148. Flygplanet var sju år gammalt och köptes in av Saratov Airlines för ett år sedan. Mellan åren 2015 och 2017 ska planet ha tagits ur trafik på grund av att det fattades delar till flygplanet uppger ryska nyhetsbyrån Tass enligt Sky News.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.