Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utredare: Rysk robot sköt ner planet MH17

Foto: JERRY LAMPEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Malaysiska passagerarplanet MH17 exploderade under mystiska omständigheter över Ukraina 2014.

Ombord fanns 298 personer.

Nu slår utredare fast att den avfyrade roboten kom från ett ryskt militärförband, skriver AP.

Det var den 17 juli 2014 som passagerarplanet exploderade över Ukraina nära byn Hrabove, utanför staden Donetsk. Ombord fanns 298 personer – samtliga dog i den mystiska kraschen.

Planet var vid tiden för händelsen på väg från Amsterdam till Kuala Lumpus, när den sköts ner på 10 kilometers höjd.

Sedan dess har händelsen utretts av en grupp beståendes av kriminalpoliser och åklagare från Belgien, Malaysia, Australien, Nederländerna och Ukraina.

Robot kom från ryskt militärförband

Tidigare har delar av utredningen offentliggjorts, som gjort gällande att en rysktillverkad Buk-robot legat bakom attacken, och att denne ska ha avfyrats från ett område i Ukraina som kontrolleras av rebeller.

– Vår brottsutredning visar att flight MH17 sköts ned med en Buk-robot tillhörande serien 9M83, den fördes in från Ryssland, sade Wilbert Paulissen, chef för nederländska polisen vid en presskonferens 2014.

Nu sätter man punkt för utredningen: Det står klart att den avfyrade roboten kom från ett ryskt militärförband. Det offentliggjordes under en presskonferens på torsdagen, rapporterar AP.  

– Den 53:e brigaden är en del av de ryska väpnade styrkorna, sade Wilbert Paulissen i samband med att utredningen offentliggjordes.