När den militära flygbasen Hagshult återinvigdes i november 2008 var det som Sveriges modernaste. Till och med som en av de modernaste baserna i Europa, enligt Försvarsmakten.
Under nypremiären bjöds allmänheten in för att bevittna hur Gripen- och Herculesplan landade på den topprustade anläggningen under pompa och ståt.
Så sent som i november förra året användes basen i en övning med stridsgruppen Nordic Battle Group, i vilken bland annat Natoländerna Norge, Litauen, Estland och Lettland deltog.
Bombplan på svenskt luftrum
Den 29 mars 2013 flög ryska strategiska bombplan, TU-22M3 Backfire C, in mot svenskt luftrum under den så kallade "Påskincidenten". Precis som under inflygningen i torsdags tog de rutten från Finska viken.
Expressen har tidigare avslöjat att det ena målet med övningen för två år sedan var FRA, Försvarets radioanstalt på Lovön. Informationen kom från en hemlig, omfattande underrättelserapport som författats av MUST, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Expressen har tidigare redogjort för att det andra målet kan ha varit en flygbas i södra Sverige. Det har - på andra håll - förekommit spekulationer om att det andra målet var den toppmoderna flygbasen Hagshult i Småland.
Expressen kan, genom flera samstämmiga källor, berätta att den småländska flygbasen var det andra målet.
"Viktig del"
– Flygplatsen är en viktig del i den ryska krigsplanläggningen vid en tänkt invasion av någon av de baltiska staterna, uppger en källa till Expressen.
Övningen ska ha handlat om att slå ut flygbasen med hjälp av kärnvapenbestyckade kryssningsrobotar.
– Det finns information som bekräftar att de ryska bombplanen var bestyckade med kärnvapen, uppger en källa för Expressen.
Tanken att använda kärnvapen kan vara förvånande. Men är enligt Expressens källor rationell, sett ur angriparens perspektiv.
– Visserligen finns det mycket kraftiga bomber, men ett flygfält kan repareras. Om det i stället blir smittat av radioaktivitet blir det helt obrukbart, säger en källa med insyn i Försvarsmaktens uppfattning om hur rysk militär resonerar.
Men huvudmålet ska enligt uppgifterna inte vara Sverige. I stället ska det handla om att Ryssland övar inför en tänkt kraftmätning med Nato (se faktaruta). Jan Leijonhielm, tidigare chef för Rysslandsstudierna vid Totalförsvarets forskningsinstitut och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien, tycker att scenariot verkar rimligt.
"Fullt tänkbart"
– Det kan man naturligtvis tänka sig i ett krigsscenario, att man försöker man slå ut motståndarnas flygbaser tidigt. Antingen genom att förstöra eller bemäktiga sig svenska flygfält. Så visst, det är fullt tänkbart, säger Jan Leijonhielm.
Vad skulle en sådan taktisk kärnvapenattack göra med Hagshult?
– Det är svårt att avgöra på rak arm. Styrkan kan variera med antal kiloton. Men normalt använder man en styrka som kan pulverisera anläggningar och befästningar. Beroende på läge kan det även bli kontaminerat avfall, säger Jan Leijonhielm.
Vilket eller vilka mål som ryska bombplan kan ha i Sverige är information som Försvarsmakten inte vill lämna ifrån sig.
– Det är inget vi kommenterar, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmaktens centrala medie- och informationscenter.