Ett ryskt jaktflygplan av typen SU-27 gjorde kraftiga undanmanövrer när det identifierades av svenska flygplan. Bilden visar SU-27 vid ett annat tillfälle. Foto: Pavel GolovkinEtt ryskt jaktflygplan av typen SU-27 gjorde kraftiga undanmanövrer när det identifierades av svenska flygplan. Bilden visar SU-27 vid ett annat tillfälle. Foto: Pavel Golovkin

Ett ryskt jaktflygplan av typen SU-27 gjorde kraftiga undanmanövrer när det identifierades av svenska flygplan. Bilden visar SU-27 vid ett annat tillfälle.

 Foto: Pavel Golovkin
Planet hittades i södra Östersjön, öster om Bornholm.Planet hittades i södra Östersjön, öster om Bornholm.

Planet hittades i södra Östersjön, öster om Bornholm.

Ryskt jaktplan gjorde märklig manöver

Publicerad

När svenska försvaret skulle identifiera ett ryskt jaktplan utanför Sverige gjorde det plötsligt häftiga manövrar i hög fart.

"Ett uppträdande som får anses vara ovanligt", enligt Försvarsmakten.

– Just det här flygplanet kanske var utrustat på ett sätt som man inte vill att svenskarna ska upptäcka, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Fredagen den 15 januari inledde svenska försvaret incidentberedskap för att genomföra en så kallad "visuell identifiering" av ett ryskt jaktplan. Planet, av modellen, SU-27 "Flanker", skulle hittas över södra Östersjön, öster om danska Bornholm.

Men när försvaret inledde visualiseringen gjorde det ryska planet kraftiga undanmanövrar, både i hög fart och höjd. Försvaret kallar det för "ett uppträdande som får anses vara ovanligt".

– Vi kan bara konstatera att de var ovaliga, på det sättet man gjorde dem. Normalt sett låter man sig identifieras. Vi gör det, andra nationer också. Men i det här fallet gjorde det här planet undanmanövrar som gjorde det svårt att identifiera, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Mer än så kan han inte säga om händelsen. Inte heller hur försvaret tolkar uppträdandet.

– Vi bara konstaterar att det här inte är ett normalt förfaringssätt.

Stefan Ring, militärstrategisk expert och generalsekreterare på allmänna försvarsföreningen, säger dock att man kan tolka det som ett försök att dölja vapeninformation.

"Risk för kollisioner"

– Traditionellt har vi gjort så att incidentberedskapen har fotograferat flygplan och på så sätt försökt se om det finns nya vapen till exempel, eller nya antenner, att flygplanet ser lite annorlunda ut. Man bedriver underrättelseverksamhet, helt enkelt. Det är möjligt att ryssarna inte tyckte om den här verksamheten, säger Ring och fortsätter.

– Det är den närmaste förklaringen. Genom fart och kursändring försökte man komma undan. Man vet att vi har ett nära underrättelsesamarbete med Nato-länderna.

Händelsen inträffade över internationellt vatten utanför den svenska flyginformationsregionen, FIR. Vanligtvis har ryska flygplan i närheten av Sverige bara vikt åt annat håll när svenska plan dykt upp.

– Det här har inte varit särskilt vanligt. Då har man bara vägt bort, på ett mer normalt sätt. Det som kan vara oroväckande med den här typen av oberäkneliga manövrar är att risken för kollisioner kan öka. Ju mer man svänger och ändrar fart, desto större blir risken och man kan inte kan förutsäga vad det andra planet ska göra, säger Ring.

Någon fara för flygsäkerheten ska det dock inte ha varit tal om, enligt Försvarsmakten.

Bombplan flög rakt mot Sverige

Det är långt ifrån första gången ryska flyg har varit i närheten av – eller inom – svenskt luftrum. Så sent som i oktober förra året följde svenska plan en flygning med ett ryskt TU-134 UBL över sydöstra östersjön.

I november samma år kom uppgifter om att ryska bombplan flög rakt mot Blekinge i 900 kilometer i timmen i somras. Drygt en och en halv minut från den svenska gränsen vände de tvärt.

Ofta har det handlat om så kallade styrkedemonstrationer – att Ryssland vill visa upp sin militära kraft. Men så tolkar inte Stefan Ring den senaste rapporten.

– Då skulle man ha stannat kvar, och framför allt ha låst sina radarsystem för att markera att man är beredd att avlossa robotar eller agera.

Flygplansmodellen SU-27 går under kodnamnet Flanker i NATO:s rapportering. De första flygningarna med det sovjetutvecklade stridsplanet gjordes redan 1977.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag