Ryssland hotar Sverige med "konsekvenser" om Sverige går med i Nato. På bild: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Roman VondrousRyssland hotar Sverige med "konsekvenser" om Sverige går med i Nato. På bild: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Roman Vondrous
Ryssland hotar Sverige med "konsekvenser" om Sverige går med i Nato. På bild: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Roman Vondrous
Tonläget från Vladimir Putins regim har höjts det senaste året. Foto: Ivan SekretarevTonläget från Vladimir Putins regim har höjts det senaste året. Foto: Ivan Sekretarev
Tonläget från Vladimir Putins regim har höjts det senaste året. Foto: Ivan Sekretarev
Ryske ambassadören i Stockholm, Viktor Tatarintsev, har tidigare hotat med att Ryssland skulle omgruppera sina militära styrkor om Sverige gick med i västalliansen. På bild: Danska Nato-plan. Foto: Andrew MedichiniRyske ambassadören i Stockholm, Viktor Tatarintsev, har tidigare hotat med att Ryssland skulle omgruppera sina militära styrkor om Sverige gick med i västalliansen. På bild: Danska Nato-plan. Foto: Andrew Medichini
Ryske ambassadören i Stockholm, Viktor Tatarintsev, har tidigare hotat med att Ryssland skulle omgruppera sina militära styrkor om Sverige gick med i västalliansen. På bild: Danska Nato-plan. Foto: Andrew Medichini

Ryskt hot om Sverige skulle gå med i Nato

Publicerad

Ryssland hotar Sverige med "konsekvenser" om Sverige går med i Nato - och får genast ett skarpt svar av Margot Wallström.

- Det är oacceptabelt med hot från Ryssland, säger utrikesministern.

Ett svenskt medlemskap i västalliansen skulle få militära och politiska implikationer och leda till motåtgärder, enligt en officiell talesperson för Vladimir Putins regim.

Relationerna mellan Sverige och Ryssland blir allt frostigare. Svenska och ryska utrikesdepartementen utväxlar skarpa uttalanden.

Ryssland riktar en skarp officiell varning till Sverige. Om svenskarna går med i Nato kräver det ryska motåtgärder. Det säger Maria Zacharova, talesperson i ryska utrikesdepartementet som citeras av den regimen närstående ryska nyhetsbyrån Sputnik.

Dagens Nyheter var först blandsvenska medier med att rapportera om hennes uttalande.

- Det är uppenbart att ett svenskt medlemskap i Nato skulle få militärpolitiska och utrikespolitiska konsekvenser som skulle fordra motåtgärder från rysk sida, säger Maria Zacharova.

Utrikesminister Margot Wallström fördömer det ryska hotet.

- Det är oacceptabelt med hot från Ryssland. Vi bestämmer själva över vår utrikes- och säkerhetspolitik. Vi är militärt alliansfria, säger Margot Wallström.

Den ryska UD-talespersonen kritiserar vidare vad hon kallar de "systematiska" försöken att styra allmänna opinionen i Sverige i riktning mot Natomedlemskap. "Ett antal svenska politiker och ofta besökande Natorepresentanter samt så kallade säkerhetsexperter" försöker få svenskarna att bli mer Natovänliga, säger Maria Zacharova.

Nyhetsbyrån Sputnik rapporterar nyheten under rubriken "Rädda svenskar överväger Natomedlemskap av fruktan för Ryssland".

Rysslands- och säkerhetsexperten Carolina Vendil Pallin ser det ryska uttalandet som en skarp politisk markering. Hon tror att det till och med kan bli kontraproduktivt för ryssarna, alltså att det nya uttalandet kan driva den svenska opinionen i Natovänlig riktning.

- Det är ett skarpt uttalande av Ryssland. En stark politisk signal. Om den önskade effekten är att styra den svenska Natoopinionen kan det kanske ge motsatt effekt, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) med inriktning på rysk säkerhetspolitik.

- Det är ett viktigt politiskt mål för Ryssland att Sverige och Finland inte går med i Nato. Därför bevakar man självklart debatten i Sverige som ju har blivit intensivare på senare tid.

- Ryssland ser det som ett spel där USA försöker påverka. De ser den ukrainska revolutionen som ett resultat av att utländska makter lade sig i. Och de tror att något liknande sker vad gäller Sverige och Nato, säger hon.

Ryssland riktar med jämna mellanrum mer eller mindre inlindade hot mot Sverige och varnar för följderna av ett närmande till Nato. I juni gjorde Putins man i Sverige, den ryske Stockholmsambassadören Viktor Tatarintsev, ett dramatiskt utspel och hotade med att Ryssland skulle omgruppera sina militära styrkor om Sverige gick med i västalliansen.

- Det land som går med i Nato måste vara medvetet om vilka risker man utsätter sig för, sade Viktor Tatarintsev till DN i juni.

På tidningens fråga om huruvida Ryssland fruktar ett svenskt medlemskap i den västliga militäralliansen svarade han:

- Om det sker kommer det att bli motåtgärder. Putin påpekade att det i så fall får följder, att Ryssland blir tvunget att vidta svarsåtgärder på det militära planet och omorientera våra styrkor och missiler.

Ambassadören klagade på att det saknas dialog mellan Sverige och Ryssland - och anklagade den svenska regeringen och svenska medier för detta.

- Från vår sida har vi gjort allt för att sätta i gång en dialog och kontakter. Men vi möts av en mycket kylig attityd och alla kontakter på statsrådsnivå har frysts ned, sade han till DN i juni.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag