Ryskt hot: Kärnkatastrof om Sverige Nato-ansluter

Statsminister Magdalena Andersson: Med Sverige kommer Nato att bli starkare
Den ryske parlamentsledamoten Jurij Sjvijtkin.
Foto: Skärmavbild / Twitter
Nu hotar han med kärnkatastrof om Sverige går med i Nato.
Foto: Colourbox

Den ryske parlamentsledamoten Jurij Sjvijtkin säger i en tv-sänd intervju att Ryssland kan förgöra hela Storbritannien inom loppet av ett par minuter – med hjälp av en enda interkontinental Sarmat-robot. 

Även kallad ”Satan-2”. 

– De möjliga anslutningarna av Finland och Sverige till Nato, det faktum att Natoblocket kommer närmare våra gränser, kan till slut föra oss ett steg närmare en kärnvapenkatastrof, säger han. 

Den ryske ledamoten av statsduman och tidigare fallskärmsjägaren Jurij Sjvijtkin har under en tv-intervju hävdat att Ryssland kan slå ut hela Storbritannien med en enda Sarmat-robot. 

– Om en kärnvapensattack utförs mot Storbritannien, bara om vi behöver det vill jag poängtera, under inga omständigheter strävar vi efter det, och vi gör allt vi kan för att det inte ska hända, men en enda Sarmat-robot kommer förgöra hela Storbritannien på två minuter, säger Jurij Sjvijtkin i den tv-sända intervjun som uppmärksammats på Twitter av BBC-journalisten Francis Scarr som jobbar med att följa rysk statsmedia. 

https://twitter.com/francis_scarr/status/1528353479202332672

Sarmat kallas även för ”Satan-2”. Det är en interkontinental ballistisk robot som är utrustad med kärnvapen och väger 100 ton, exklusive kärnvapenladdningen som väger 10 ton, enligt Wikipedia. 

Säger att Sverige i Nato höjer kärnvapenhotet

I slutet av sitt resonemang drar Jurij Sjvijtkin in Sverige och Finland i ekvationen kring en möjlig kärnvapenattack. 

– Jag vill på nytt understryka, vi gör allt vi kan så att det inte ska hända. Men till vår stora sorg, de möjliga anslutningarna av Finland och Sverige till Nato, det faktum att Natoblocket kommer närmare våra gränser, kan till slut föra oss ett steg närmare en kärnvapenkatastrof, säger politikern. 

I slutet av april visade rysk stats-tv grafik på hur en Sarmat-attack från ryska enklaven Kaliningrad skulle kunna slå mot olika mål i Europa. 

– En Sarmat och de brittiska öarna finns inte mer, sa Aleksej Zjuravljov, ledamot i statsduman, under programmet. 

Då kan Nato placera permanenta baser i Sverige

Joakim Paasikivi: "Sådana beslut fattas i konsensus"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.