Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryskt fartyg ska lossas i Köping

Sormovskij 3057 i hamn i Brygge i Belgien.
Foto: Wikimedia commons

Det ryska fartyget Sormovskij 3057 är på väg mot Köpings hamn.

Där ska lasten bestående av tackjärn lossas – men vinsten går till Ukraina, rapporterar Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

På onsdagsförmiddagen passerade det ryska fartyget slussen i Södertälje. Vid 16.30 befann hon sig söder om Västerås, enligt sajten Marine Traffic.

Svenska Hamnarbetarförbundet införde i måndags en landsomfattande blockad mot ryska fartyg och ryskt gods, som en sympatiåtgärd till Ukrainas civilbefolkning och hamnarbetare efter den ryska invasionen.

Men enligt Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har Mälarhamnar inga anställda i Köping som är anslutna till Hamnarbetareförbundet. Därför kommer lasten att lossas.

Vinsten går till Ukraina

Mälarhamnars vd Carola Alzén säger till tidningen att företaget inte har något annat val än att lossa lasten. Vinsten kommer dock att skänkas till Ukraina.

– Jag tycker personligen naturligtvis att det Ryssland gör i Ukraina är vidrigt. Därför har vi bestämt att den vinst Mälarhamnar gör när den här lasten lossas kommer att gå till hjälp till Ukraina, säger Carola Alzén till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.