Ryskt fartyg nära svenska kusten

Svenska marinen: ”Följer med stort intresse vad som rör sig i vårt närområde”
Ryska fartyget Ladoga utanför Malmö tidigare i dag.
Foto: Mikael Nilsson
Ryska fartyget Ladoga föjdes av ett svenskt fartyg och minst två stridsflyg.
Ryska fartyget Ladoga utanför Malmö tidigare i dag.
Foto: Henrik Duelund och Mikael Nilsson
Jimmie Adamsson, kommunikationschef för marinen.
Foto: Pressbild / Försvarsmakten

Ett ryskt fartyg passerade under tisdagen utanför Malmö – tätt följt av ett svenskt fartyg och minst två stridsflygplan.

Försvarsmakten vill inte kommentera händelsen närmare.

– Jag konstaterar att vi följer med stort intresse vad som rör sig i vårt närområde, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef för marinen. 

Det var vid 15.30-tiden som fartyget Ladoga med rysk flagg passerade nära Malmö, strax utanför Turning Torso. Nära inpå färdades det svenska bevakningsfartyget HMS Arcturus – och i luften ovanför syntes två stridsplan. 

Det ryska fartyget har enligt sajten Marinetraffic åkt från Vysotsk, på svenska kallat Trångsund, i länet Leningrad, 15 mil norr om Sankt Petersburg, och är på väg norrut.

Fartyget är 71 meter långt och 10 meter brett, enligt sajten. 

Marinen: Följer det nära

Försvarsmakten vill under tisdagseftermiddagen inte kommentera huruvida ett ryskt fartyg befinner sig utanför Sveriges kust. 

– Jag konstaterar att vi följer med stort intresse vad som rör sig i vårt närområde. Vi följer det som sker in och ut i Östersjön, och särsilt nu med tanke på Rysslands invasion av Ukraina, säger marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson. 

Marinen vill inte heller kommentera hur de följer det ryska fartyget.

– Där det sker något som är av intresse så följer vi det nära. Vi har både fartyg, flyg och rörliga och fasta sensorer. Det finns olika alternativ, säger Jimmie Adamsson.

”Vi löser våra uppgifter”

Jimmie Adamsson konstaterar samtidigt att det är vanligt att fartyg med rysk flagg passerar långt in mot land, eftersom farlederna ofta går relativt nära.

– Ryssland är ju en strandstat med hamnar i Kaliningrad och Leningrad. För att kunna passera genom Östersjön så går man genom Stora- eller Lilla Bält.

Louise Levin, kommunikationschef vid flygvapnet, vill inte kommentera bilderna på de stridsplan som befinner sig över det ryska fartyget. 

– Vi löser våra uppgifter och vi följer alltid vad som händer i vårt närområde, säger hon.

Se mer:

Ryska flottan utrustas inom några månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.