Ryskt diplomatbråk i London

Publicerad

Ryssland anklagar Storbritannien för byråkratiskt visumfusk. Britterna försöker tvinga ryska diplomater ur landet och bryter mot internationell rätt, enligt ambassadören.

I en rad uttalanden och intervjuer den senaste veckan har ryska ambassadören i London, Alexander Jakovenko, och hans ambassad anklagat Storbritannien för att genom fulspel tvinga ryska diplomater att åka hem. Två diplomater har varit tvungna att lämna landet för att deras visum har gått ut och två kommer snart att tvingas ut, enligt ambassaden.

De diplomatiska förbindelserna länderna emellan är ansträngda efter bland annat Ukrainakrisen. Enligt ambassadören är visumbråken ett led i en medveten process för att förvärra läget ytterligare, skriver Reuters.

– En del av den brittiska eliten har fattat ett strategiskt beslut att försämra relationerna med Ryssland. Det är svårt att komma till någon annan slutsats när man hör att det politiska ledarskapet i Storbritannien ser ditt land som det största hotet vid sidan om Islamiska staten, säger Jakovenko till tidningen Kommersant.

Brittiska utrikesdepartementet uppger att man följer överenskommelser som gjorts med Ryssland.

– Sättet vi förlänger visum för rysk ambassadpersonal speglar hur arrangemangen ser ut för brittisk ambassadpersonal i Moskva, säger en talesperson för departementet till Interfax.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag