Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryskt diplomatbråk i London

Ryssland anklagar Storbritannien för byråkratiskt visumfusk. Britterna försöker tvinga ryska diplomater ur landet och bryter mot internationell rätt, enligt ambassadören.

I en rad uttalanden och intervjuer den senaste veckan har ryska ambassadören i London, Alexander Jakovenko, och hans ambassad anklagat Storbritannien för att genom fulspel tvinga ryska diplomater att åka hem. Två diplomater har varit tvungna att lämna landet för att deras visum har gått ut och två kommer snart att tvingas ut, enligt ambassaden.

De diplomatiska förbindelserna länderna emellan är ansträngda efter bland annat Ukrainakrisen. Enligt ambassadören är visumbråken ett led i en medveten process för att förvärra läget ytterligare, skriver Reuters.

– En del av den brittiska eliten har fattat ett strategiskt beslut att försämra relationerna med Ryssland. Det är svårt att komma till någon annan slutsats när man hör att det politiska ledarskapet i Storbritannien ser ditt land som det största hotet vid sidan om Islamiska staten, säger Jakovenko till tidningen Kommersant.

Brittiska utrikesdepartementet uppger att man följer överenskommelser som gjorts med Ryssland.

– Sättet vi förlänger visum för rysk ambassadpersonal speglar hur arrangemangen ser ut för brittisk ambassadpersonal i Moskva, säger en talesperson för departementet till Interfax.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!