Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

Ryske spionöversten om häktade svensken: ”Jag besökte honom”

Det ryska paret som greps utanför Stockholm ingick enligt uppgifter till Expressen i ett nätverk av agenter som verkat runtom i världen. 

Deras roll var att förse den ryska militärindustrin med avancerad teknologi den annars inte kunnat komma åt. I centrum står det ryska statliga bolaget Radioexport. 

Nu bekräftar den tidigare översten i den ryska underrättelsetjänsten GRU, Vladimir Kulemekov, den häktade mannens koppling till bolaget. 

– Han var partner till Radioexport, säger han till Expressen. 

Sverige

Paret i den exklusiva villan greps i en dramatisk gryningsräd i förra veckan när polis firade sig ner från militärhelikoptrar och krossade fönstren till bostaden.

De misstänks för att under flera år ha arbetat på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. 

Expressen har tillsammans med Dossier Center och estniska tidningen Delfi granskat nätverket kring den misstänkte mannen och hans hustru.

Misstänkta agentparet – fallet i korthet

Det ryska paret i Sverige greps den 22 november i år i sin villa utanför Stockholm.

Mannen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt. Kvinnan misstänks för medhjälp till makens brottslighet.

Mannen häktades fredagen den 25 november på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Kvinnan försattes på fri fot dagen innan, men misstankarna mot henne kvarstår.

Brottsligheten ska ha kretsat kring parens bolag i Sverige som tros ha använts för att förse den ryska militärindustrin med teknologi.

Bakom det svenska bolaget har fyra olika ryska ägare funnits. Bland annat den före detta översten i GRU, Vladimir Kulemekov.

Mannen är enligt uppgift en del i ett större ryskt nätverk av agenter som på uppdrag av den ryska försvarsmakten och militärindustrin skaffar fram teknik och komponenter som de annars inte har rätt att köpa. I centrum för nätverket finns det ryska statliga bolaget Radioexport, något som SVT Nyheter kunde berätta tidigare under tisdagen. Bolagets uppdrag består av att upphandla teknik på internationella marknaden. Kunderna i Ryssland är bland annat försvarsindustrin.

Med uppgifter från ryska och internationella bolagsregister och andra läckta databaser kan vi nu visa hur den misstänkte mannen haft nära affärskontakter med personer som kopplas till den ryska militären. Kontakterna har pågått sedan långt innan den tidpunkt 2013 när de misstänkta brotten som paret nu anklagas för ska ha börjat.

Paret greps förra tisdagen

Etablerade bolag i Sverige

Hösten 2005 etablerades ett bolag i Sverige där den misstänkte mannen blev styrelseordförande och hustrun suppleant. Bolagets officiella verksamhet var export, import och försäljning, samt tillverkning av elektronik och elektronikreservdelar främst avseende mätnings- och provningsinstrument. 

Mellan åren 2005 och 2020, då bolaget likviderades, fanns det fyra olika huvudägare, alla med tydliga kopplingar till den ryska militären.

Den förste ägaren till svenska bolaget var Nikolay Maramzin.

Första ägaren: Nikolay Maramzin, en då 47-årig rysk affärsman, bosatt i ett hus i södra Moskva som ägs av det ryska försvarsdepartementet. Han hade en examen från ryska militärhögskolan i radioelektronik och hade även ett eget bolag som också heter Radioexport. Enligt ryska register avled Maramzin 2013. 

Andra ägaren: Timur Dyakov, son till den tidigare direktören för Radioexport, Anatolij Dyakov. Timur Dyakov var bara 28 år gammal när han tog över aktiemajoriteten i det svenska bolaget enligt ett protokoll från en extrainsatt bolagsstämma som ska ha hållits i Moskva i september samma år.

Timur Dyakov gick i slutet av 1990-talet i skolan på ryska ambassaden i Teheran för att sedan återvända till Moskva för fem års studier vid militära universitetet vid Ryska federationens försvarsministerium. 2011 drev han också ett företag i Estlands huvudstad Tallinn tillsammans med Nikolay Maramzin. Verksamheten var import och försäljning av teknologi från bland annat en rad amerikanska tillverkare. De två har även varit skrivna på samma adress i Moskva, men i olika lägenheter.

Enligt dokument från Bolagsverket skulle Timur Dyakov, när han var ägare för det svenska bolaget, även ha tagit plats i styrelsen. Men när han ombads komma in med en kopia på sitt pass togs styrelseändringar tillbaka. Timur Dyakov var under flera år också styrelseledamot och aktieägare i banken Eesti Krediidipank.  

En reklambroschyr för RadioExport där Timur Dyakovs pappa var chef.

Tredje ägaren: Pavel Nikitin, trädde in 2015. Nikitin är också grundare och delägare till ett teknikbolag i Moskva där Radioexport har en majoritetspost av aktierna. Även han har nära band till den ryska militären. En av adresserna han använt går till den ryska generalstabens militärakademi, även kallad GRU-skolan. Nikitin ägde det svenska bolaget genom ett bolagsupplägg från Cypern och Brittiska Jungfruöarna. 

Fjärde ägaren: Vladimir Kulemekov, en 76-årig pensionerad GRU-överste. Kulemekov blev registrerad som verklig huvudman för det svenska bolaget 2018. Det framgår av en anmälan från företaget till Bolagsverket. Enligt handlingarna ägde han företaget till 100 procent via bolaget Yassco investments limited på Cypern tills det likviderades 2020.

Även Vladimir Kulemekovs ägarstruktur sträckte sig till Brittiska Jungfruöarna genom bolaget Vitol co ltd. 

Vladimir Kulemekov.

Förnekar sin koppling: ”Vet ingenting”

Men den pensionerade GRU-översten förnekar att han har någonting alls att göra med det svenska eller cypriotiska bolaget när Expressen når honom på telefon. 

– Jag har aldrig varit med i det bolaget, säger han. 

När vi påpekar att vi har dokument som visar det säger han:

– Det är inte sant ... självklart inte.

Det här företaget misstänks för att ha använts för uppköp av teknik till den ryska militären?

 – Jag har aldrig hört något om det bolaget, jag vet ingenting, allt du säger är lögn, lögn. 

Vladimir Kulemekov säger också att han aldrig varit affärspartner med den häktade mannen, men uppger att han känner till honom. 

– Jag träffade honom på Radioexport, och en gång åkte jag på uppdrag av Radioexport dit till honom. Men det var fem år sedan, eller vänta, mer kanske sju år sedan. 

Svenska åklagaren säger att han arbetar åt GRU? 

– Det är ett påstående som kräver bevis.

Men jag förstår det som att ni är tidigare överste i GRU – stämmer det?

– Vet du hur länge sedan jag blev pensionär? Vilket århundrade jag blev pensionär? Jag gick i pension på 1900-talet och nu har det gått 22 år på det nya århundradet. 

Men hur kommer det sig att ditt namn står som ägare för det här bolaget – vad tror du? 

– Jag vet inte, det får du fråga (den häktade mannen, reds.anm) om eller … jag vet inte. 

Vladimir Kulemekov medger också att han känner den andra tidigare ägaren till det svenska bolaget, Timur Dyakov.

– Jo jag känner honom, i princip, jag vet att det är sonen till den tidigare chefen för Radioexport. 

– Det är deras privata affärer hur de lägger upp sina bolag, men jag jobbade under en tid, inte så länge, men under en tid på Radioexport och sen lämnade jag och vad jag vet så har bolaget stängt ner. 

Vladimir Kulemekov har en lång historia inom GRU och ska i egenskap av underrättelseagent ha utvisats från Frankrike i november 1981, enligt dokument från den amerikanska senaten som The Insider publicerat. 

Exporterna till Ryssland

GRU:s roll är att förmedla underrättelseinformation till den ryska presidenten och de väpnade styrkorna. Ett av grunduppdragen är också att ”skapa förutsättningar för tekniska framsteg i landet och ryska federationens militärtekniska säkerhet”.

I en databas över ryska tulldeklarationer hittar Expressen import av teknik till Radioexport. Några av dem kommer direkt från Sverige och det bolag som den häktade mannen i Sverige suttit i styrelsen för. 

Det rör sig om två exporter till Ryssland 2013 som då hade ett deklarerat värde på 1,8 miljoner rubler vardera (380 000 kronor) och bestod av komponenter som används för tillverkning av fälteffekttransistorer, enligt tulldeklarationen. Andra importer rör bland annat halvledare.

Importen till bolaget pågår fram till år 2020, med produkter från en rad olika tillverkare.

Mannen och kvinnan blev folkbokförda i Sverige 1999.

Även från ett annat bolag, som den häktade mannen själv står som ägare till, finns det deklarerade exporter. Bland annat till ett statligt bolag med koppling till den ryska vetenskapsakademin. I ett tredje bolag, där den häktade mannen är suppleant i styrelsen, har exporten till Ryssland pågått ända fram till i slutet på april i år, enligt tulldokumenten. I det fallet rör det sig inte om avancerad teknik utan om utrustning för gruvindustrin. 

När den nationella insatsstyrkan sänkte sig ned från helikoptrar och stormade parets bostad, var det inte första gången som myndigheter tagit sig in i villan utanför Stockholm. 2016 fick Skatteverket tillstånd av förvaltningsrätten att utan förvarning eftersöka och omhänderta affärsdokument från villan. Detta sedan myndigheten sett misstänkta transaktioner där det saknades 2,6 miljoner kronor i förvärvsskatt. Bolaget som paret satt i styrelsen för misstänktes vid samma tidpunkt ha sålt varor till ett holländskt skenföretag som kontrolleras av en affärsman som i fjol sanktionerades av USA för att ha exporterat otillåten teknik till Kina.

Konversationen på Facebook: ”Sexy”

Affärsmannen bakom det holländska skenbolaget är även Facebook-vän med den tidigare GRU-översten Vladimir Kulemekov. Att döma av deras interaktioner på Facebook känner de varandra väl. När Kulemekov i april 2016 lägger ut en ny profilbild på sig själv i en röd fluga kommenterar affärsmannen gillande ”sexy”.

Vladimir Kulemekov

Enligt källuppgifter till Expressen var det amerikanska myndigheter som tipsade Sverige om den nu häktade mannen. Tipset ska ha kommit redan för fyra eller fem år sedan. Svenska myndigheter ska sedan dess haft paret under nära uppsikt.

Enligt dokument som Dossier Center tagit fram hade den misstänkte mannen pensionsinbetalningar från ett ryskt bolag ända fram till 2011. Han hade också flera företag, och två bilar samt en lägenhet i Moskva som han ägde med hustrun och dottern. I samma hus har en av de GRU-officerare som var inblandad i giftmordförsöket i Salisbury en lägenhet – något som Bellingcat och The Insider avslöjade och som Dagens Nyheter var först med att rapportera om i Sverige.

Dessa uppgifter har också bekräftats i Expressens granskning med Dossier Center och Delfi. 

Se mer

Hör underrättelseexperten Jörgen Holmlund om fallet.