Ryske oligarken om hamnbudet: "Bullshit"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vladimir Antonov.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP
I den pågående budgivningen om Marinhamnen, den så kallade ubåtshamnen, i Fårösund på Gotland har Vladimir Antonovs namn dykt upp som en av spekulanterna.
Foto: Google maps

Försvarsmakten har i en budgivning om ubåtshamnen på Gotland hotats med att den ryske oligarken Vladimir Antonov vill köpa hamnen för en stor summa pengar.

Men det var en blåsning – Antonov säger nu själv att uppgifterna är ”bullshit”.

– Jag har aldrig pratat med honom, någonsin, säger säljaren Joachim Kuylenstierna. 

Vladimir Antonov är en rysk oligark och miljardär som blev känd i Sverige när han försökte ta över Saab tillsammans med Carlström. Då gjorde den svenska regeringen med hjälp av bland andra Säkerhetspolisen en bakgrundskontroll av Antonov och kom fram till att han inte var en lämplig köpare.

I den pågående budgivningen om Marinhamnen, den så kallade ubåtshamnen, i Fårösund på Gotland har Vladimir Antonovs namn dykt upp som en av spekulanterna. Enligt uppgift ska han vara beredd att betala ett pris som är uppemot åtta gånger högre än Försvarsmakten.

– Jag har aldrig pratat med honom, någonsin. Det är något påhitt, jag har ingen aning om var det kommer ifrån, säger säljaren Joachim Kuylenstierna.

Dagens industri uppmärksammade Antonovs påstådda intresse under fredagskvällen och det väckte stort intresse i försvarskretsar.

Tolkningen: Putins strategi

Att ryssen nu skulle vilja köpa ubåtshamnen i en tid när Gotland ska återmilitäriseras har i försvarskretsar tolkats som att Putin fortsätter sin strategi att förvärva mark runt Östersjön.

En hög officer påpekar för Expressen att både den militära underrättelsetjänsten Must och Säkerhetspolisen varnat för detta samt att Finlands Säkerhetskommitté nyligen varnat för ryska markaffärer som ett nytt ”hybridkrigsfenomen”.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har under dagen också krävt att försvarsminister Peter Hultqvist agerar för att hamnen inte ska komma i rysk eller utländsk ägo:

– Jag kräver att försvarsministern omedelbart stoppar detta. Det är grovt försumligt att det inte redan har skett, säger Björklund.

Kuylenstierna köpte ubåtshamnen och området där regementet KA 3 tidigare låg för 18 miljoner år 2014, uppger Dagens industri. I höstas bjöd han ut hamnen till försäljning och Försvarsmakten har gett Fortifikationsverket, som äger och förvaltar statens försvarsfastigheter, i uppdrag att köpa hamnen och värderat den till 10-15 miljoner kronor.

– Vi har ett behov av hamnen, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

10 anbud

I budprocessen har det hävdats att det finns ett bud på 82 miljoner kronor från Antonov men också ett annat bud på 65 miljoner från ett annat utländskt bolag, uppger Dagens industri.

– Jag kommenterar inga bud över huvud taget, jag vet inte var alla siffror kommer från, säger Joachim Kuylenstierna.

Johan Danielsson, presschef på Fortifikationsverket, säger till Dagens industri apropå Kuylenstierna:

– Han säljer på sina villkor, han äger all information. Det finns ingen som vet vilka som är spekulanter. Han säger att det finns tre spekulanter, vi och två utländska. Jag kan bekräfta att det finns en och det är vi.

Joachim Kuylenstierna säger att det finns två utländska köpare – men att det finns ännu fler som visat intresse. 

– Det är sagt att i februari månad ska alla anbud vara klara. Men det är 10 anbud som har kommit in, men det är två stycken som sticker ut. Det är inte så att det bara finns två anbud, det finns 10 stycken plus att Försvaret har visat intresse, säger Kuylenstierna.

Samtidigt ser han helst att Försvaret slutligen köper hamnen. 

– För mig som Gotlänning är det självklart att jag vill att Försvaret ska ha det. Gotland ska försvaras och det är det viktigaste.

Teorin: Trissat upp priset 

Lars Carlström, vän till Antonov och hans rådgivare under Saabprocessen, har efter att Dagens industris nyhet spridits fått ett sms från honom.

"I HAVE NO IDEA ABOUT THIS BULLSHIT”, skriver Antonov i meddelandet som Expressen tagit del av.

Lars Carlströms slutsats är att Antonov används för att trissa upp priset och berättar samtidigt att han själv kan vara en del av förklaringen till hur Antonovs namn möjligen kan ha kommit in i bilden: Carlström var själv intresserad av hamnen i ett annat affärsmässigt sammanhang för ett par månader sen och pratade med Joachim Kuylenstierna.

– Indikationen vi då fick från Joachim var ett pris på 30-35 miljoner kronor vilket var för dyrt med tanke på att det krävdes stora ombyggnationer, säger Carlström.

Joachim Kuylenstierna säger att han aldrig talat med Lars Carlström och att han inte vet vem det är. Samtidigt slår han ifrån sig att han skulle använda utländska köpare som ett sätt att trissa upp priset. 

– Jag har erbjudit Försvaret att köpa det för ett visst pris och det har inget med andra bud att göra, säger Kuylenstierna, som inte vill kommentera vad han erbjudit Försvaret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.