Ryske ledamoten: Byt flagga till segerfanan

Sovjetiska segerfanan.
Foto: MIHAIL SIERGIEJEVICZ/SOPA IMAGES/SHUTT / MIHAIL SIERGIEJEVICZ/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUT
Den sovjetiska segerfanan hissades i ryskockuperade Melitopol i Ukraina.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryske ledamoten Mikhail Sheremet vill ändra den nuvarande ryska flaggan till sovjetiska segerfanan.

Det rapporterar ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Jag tycker det är dags att erkänna segerfanan som vår nationella flagga, säger han.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari har den sovjetiska kommunistflaggan synts på flera håll i landet. Både bland ryska trupper och vajandes bakom ryska stridsfordon. 

En variant av den sovjetiska kommunistflaggan, den så kallade ”segerfanan”, har också hissats i flera ryskockuperade områden i Ukraina i samband med segerdagen 9 maj. 

Nu har Mikhail Sheremet, ledamot av ryska statsduman och partimedlem i ryska maktpartiet Enade Ryssland, lagt fram ett förslag för att skrota den nuvarande vit-blå-röda ryska flaggan och ersätta den med röda segerfanan, rapporterar ryska statskontrollerade Ria Novosti.

”Förklarat krig mot fanan”

– Västländer har faktiskt förklarat krig mot den sovjetiska segerfanan och förbjudit den överallt. De är rädda för denna symbol eftersom den röda segerfanan påminner dem om vårt folks storhet och vår stora seger. Jag tycker det är dags att erkänna segerfanan som vår nationella flagga, säger han.

Sheremet, ledamot i ryska statsduman för Krimhalvön, som Ryssland annekterat från Ukraina, betonade samtidigt att han var stolt över den nuvarande ryska flaggan, men att det nu är mer relevant än någonsin att ändra till segerfanan – som enligt honom är en symbol för en återuppväckt supermakt, skriver Ria Novosti.

Se något mer: 

Ryska ex-översten: ”Dra dig ur kriget”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.