Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ryske journalisten Ivan Golunov frias

Ivan Golunov. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Den knarklangningsanklagade ryska grävande journalisten Ivan Golunov frias på tisdagen.

Det skriver DN som hänvisar till ryska medier.

Gripandet har kritiserats från många håll eftersom bevisen anses fabricerade.

Ivan Golunov greps under dramatiska former på torsdagen. Han anklagades för narkotikahandel och narkotikainnehav. Han riskerade fängelse i mellan tio och tjugo år, skriver DN.

Människorätts- och journalistorganisationer hävdar att bevisen mot journalisten är fabricerade. Protester utbröt utanför rättssalen tidigare i veckan, när journalisten ställdes inför rätta i en burliknande inhägnad inne i rättssalen.

Golunov misshandlades hårt i samband med gripandet. Efter häktningsförhandlingarna i söndags sattes Golunov i stället i husarest. Och enligt CNN kom den friande domen efter att en läkare bedömt att han lider av hjärnskakning, är blåslagen och eventuellt kan ha brutit flera revben.

Han ska ha blivit utsatt för hot redan vid en tidigare publicering. Men den gången hände inget. Enligt hans redaktör hade han också mottagit hot innan gripandet, det skriver The Guardian.

Han jobbar på den ryskspråkiga nyhetsajten Meduza som är baserad i Riga. Ivan Golunov ska ha jobbat med en story om begravningsverksamhet, där ett antal inflytelserika personer granskades.

DN skriver att Putins pressekreterare Dmitrij Peskov tidigare antytt att gripandet av Ivan Golunov eventuellt var ett misstag.