Rysslands väpnade styrkor vid gränsen till Ukraina blir för varje dag större när tågvagnar och konvojer med militärfordon anländer till området.
USA, Storbritannien och Nato har alla varnat för att Ryssland ser ut att förbereda en fullskalig invasion av sitt grannland och att det kan ske vilken dag som helst – något som den ryska ledningen förnekar.

Men de ryska dementierna har inte lugnat omvärlden och även i Ryssland finns en stor rädsla för att det ryska agerandet kan leda till ett förödande krig.
Generalöverste Leonid Ivasjov, 78, är styrelseordförande för det Allryska officersförbundet och i ett öppet brev som publicerades på förbundets sajt går han till hård attack mot Vladimir Putin.
”Vi, Rysslands officerare, kräver att Ryska federationens president avstår från den kriminella politiken som provocerar fram ett krig”
”Försöken att via ultimatum och hot om våld tvinga fram ”kärlek” till Ryska federationen och dess ledare är meningslöst och ytterst farligt. ”

Enligt Leonid Ivasjov, som haft flera toppositioner inom det sovjetiska och ryska försvarsdepartementet, skulle ett anfall mot Ukraina kosta tiotusentals liv på båda sidor och göra ryssar och ukrainare till dödsfiender.
Diplomatiska försöken att nå en lösning
Västvärldens ledare har de senaste veckorna åkt skytteltrafik till Moskva och Kiev i försöken att hitta en diplomatisk lösning. I måndags samtalade den franske presidenten Emmanuel Macron med Vladimir Putin i Kreml. Efter det fem timmar långa mötet fanns inga tecken på en lösning. ”Just nu ökar spänningen och risken för destabilisering ökar” sa Macron på en presskonferens efter mötet.
Samtidigt träffade den tyske kanslern Olaf Scholz den amerikanske presidenten Joe Biden i Washington där sanktioner mot den ryska gasledningen Nordstream 2 diskuterades. Från Moskva åkte Macron vidare till Kiev där han mötte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och i Berlin i går möttes Olaf Scholz, Emmanuel Macron och den polske presidenten Andrzej Duda gemensamt. Den tyske kanslern sa efter mötet att ”Vårt mål är att undvika krig i Europa”.
Olaf Scholz kommer också besöka Kiev och Moskva i nästa vecka.
Leonid Ivasjov är känd som en rysk, sovjetnostalgisk nationalist som länge varit motståndare till Nato och att länder i östeuropa ansluter sig till försvarsalliansen. Men i brevet skriver han att Nato i dag inte utgör ett reellt hot mot Ryssland och att situationen som uppstått kring Ukraina i ”huvudsak har en konstgjord och självisk karaktär” för det han beskriver som inre ryska krafter. Han beskyller Vladimir Putin för att provocera fram kriget som ett sätt att behålla sin makt och ”den rikedom som stulits från folket”.
Brevet refereras i flera ryska medier och har vållat stor uppståndelse utomlands – men också i Ryssland där yttrande- och pressfriheten är under mycket hård press och där kritiker till Vladimir Putin grips och förföljs regelbundet.
Men hittills har det Allryska officersförbundet inte råkat ut för några repressalier.
– Från makten har vi hittills inte fått några reaktioner, säger förbundets stabschef Igor Okunev till Expressen.

Förbundet är en paraplyorganisation för en rad ryska officersförbund och organisationer för tidigare och tjänstgörande officerare.
– I vår krets diskuteras nu brevet, det finns inte en förutbestämd uppfattning, alla har sin syn på det, säger Igor Okunev.
– Det är hans åsikt, och det skrevs i någon mening i syfte att skaka om samhället och belysa frågan.
– Nu får vi diskutera och reda ut frågan och se om vi kan konsolidera oss och återkomma.
I en intervju med radiostationen Echo Moskvy fick Leonid Ivasjov frågan om hur han ser på risken för ett fullskaligt krig.
– Med vår stora erfarenhet ser vi tecknen på förberedelser för krig, och de är uppenbara och de sammanfaller med en strategi med diplomati och utrikespolitik. Och allt leder mot krig.
– Och när alla styrkor är på plats, då kan den minsta provokation, till och med ett enda skott, leda till en omfattande katastrof, sa han.
Enligt den svenska forskaren Martin Kragh är Leonid Ivasjovs debattinlägg intressant. Men ska inte ses som ett tecken på någon större strömning bland ryska officerare att vända sig mot Vladimir Putin.
– Han tillhör en grupp gamla tidigare sovjetiska officerare som tycker att Ryssland har gått åt fel håll de senaste 30 åren. Hans uttalanden är inte nya, han har sagt de här sakerna under flera års tid, säger Martin Kragh som är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet.

– Jag tror inte man kan säga att det är någon indikation på en strömning inom försvarsmakten.
Att ostraffat kritisera Vladimir Putin så hårt och öppet är få förunnat i Ryssland, som de senaste året trappat upp förföljelsen av regimkritiker till en extrem nivå.

– De går inte och griper en veteran, inte för något sådant här. Yttrandefriheten är inte generell i Ryssland, den tillfaller olika grupper i olika utsträckning, säger Martin Kragh.
– Det är också en ganska marginell röst. Hade han haft väldigt stor plattform, som Alexej Navalnyj, då hade det varit ett helt annat läge.
Martin Kragh tror inte att debatten påverkar beslutsfattandet i Kreml
– De har sannolikt redan bestämt sig för vad man vill göra i Ukraina, så där tror jag inte opinionen kan påverka så mycket.
Även en stor grupp ryska kulturprofiler, författare och människorättsaktivister gick i förra veckan ut i ett liknande öppet brev och vädjade till den ryska ledningen om att undvika ett krig.
”Ryssland behöver inget krig med Ukraina och väst. Ingen hotar oss, ingen anfaller oss. Politik som bygger på att främja idén om ett sådant krig är omoralisk, oansvarig och kriminell och kan inte föras i det ryska folkets namn”, skrev de i brevet.
Se också:
Hotet mot Sverige i rysk stats-tv
Fakta: Krisen i korthet
I december lade Ryssland fram ett dokument till USA och Nato med vad man kallade ”förslag på åtgärder för att säkerställa Ryska federationens säkerhet”.
Förslaget var i själva verket ett ultimatum till västvärlden om att Ryssland skulle få skapa en ny säkerhetspolitisk världsordning. Som bland annat innebär att länder som en gång varit en del av sovjetunionen inte skulle få ansluta sig till Nato. Särskilt gäller det Europas näst största land Ukraina - där Ryssland vill ha garantier för att landet aldrig kan ansluta sig till försvarsalliansen. .
Om kraven inte möttes skulle det får ”militärtekniska konsekvenser”.
Sedan dess har intensiva diplomatiska förhandlingar avlöst varandra - samtidigt som Ryssland skickat så mycket trupper till den ukrainska gränsen att västerländska underrättelsetjänster bedömer att en fullskalig invasion av Ukraina kan ske när som helst. Om Vladimir Putin skulle ge ordern.