Ryske flyggeneralen nedskjuten och dödad

Oppositionsledaren Kasparov om Putin • Expresidentens hustru: ”Putin är barnamördare.”
Kanamat Botasjev dödades när attackplanet han flög sköts ner över Luhansk.
Foto: Ukrainas militärcenter

Kanamat Botasjev, pensionerad generalmajor i ryska flygvapnet, dödades när hans plan sköts ner över Ukraina, rapporterar flera internationella medier.

I söndags meddelade generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor att ett ryskt attackflygplan av typen Su-25 skjutits ner över länet Luhansk. Piloten ska inte ha hunnit skjuta ut sig.

Ryskspråkiga BBC har talat med tre tidigare underordnade till generalmajor Kanamat Botasjev, 63, att det var han som dödades vid tillfället.

Enligt uppgifter i en rysk telegramkanal som BBC tagit del av var det en bärbar luftvärnsrobot, en Stinger, som sköt ner Botasjevs plan närheten av Popasnaja, där hårda strider utkämpats den senaste tiden.

”En explosion i luften och ... That's it”, skrev en deltagare i diskussionen, enligt BBC.

Kanamat Botasjev var tidigare chef för ett flygvapenregemente i Voronezj i sydvästra Ryssland. Men karriären tog en abrupt vändning 2012 när han kraschade med ett jaktplan som han inte hade tillstånd att flyga och dömdes till fyra års skyddstillsyn.

BBC: 31 ryska piloter dödade

Men efter Rysslands invasion av Ukraina har han alltså deltagit i strid som pilot. En av hans tidigare underordnade som BBC talat med gissar att han ”helt enkelt inte kunde hålla sig borta.”

Att en så högt uppsatt officer deltar i luftstrider kan enligt BBC tyda på att Ryssland har brist på högt kvalificerade specialister bland sina stridspiloter.

BBC har uppgifter om att minst 31 ryska militärpiloter har dödats i Ukraina sedan invasionen inleddes för tre månader sedan. 

Företagets bilder från kriget kan spela en viktig roll i utredningar om krigsbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.