Ryske diplomaten pekas ut som spionchef i Sverige

Umerenko (Mannen till vänster) togs på bar gärning med en svensk teknisk konsult som han misstänkts ha värvat som rysk spion.

Den ryske diplomaten som misstänkts ha värvat en 45-årig flerbarnspappa som spion är en av de allra högst uppsatta cheferna på den ryska ambassaden, skriver Dagens Nyheter

Det rör sig om ambassadrådet Jevgenij Umerenko, som Säpo misstänker är Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten SVR, enligt tidningen.

– Jag är förvånad att den individen som vi anser är inblandad i det här brottet inte har lämnat landet, säger Säpo-chefen Klas Friberg.

Tisdagen 26 februari. Plötsligt under middagen stormar Säpo in och griper en av de två män som sitter runt bordet på restaurangen mitt i centrala Stockholm. Bakom gripandet ligger en lång tids spaningsarbete för Säpo. 

Mannen som grips är en 45-årig svensk flerbarnspappa som jobbar som teknisk konsult men som nu misstänkts ha värvats som rysk spion av hans middagssällskap – en rysk diplomat. Säpo misstänker att diplomaten har sin diplomatstatus som täckmantel – men egentligen är en rysk underrättelseofficer. 

De två männen leds av Säpo-männen in i den bakre delen av restaurangen, och efter en halvtimme skyndar den ryske diplomaten ut. 

– Han såg mycket besvärad och nervös ut, säger ett vittne till DN

Den utpekade underrättelechefen Jevgenij Umerenko som formellt är ambassadråd på ryska ambassaden Stockholm.

Misstänks vara spionchef i Sverige

Den ryske diplomaten är ambassadrådet Jevgenij Umerenko, skriver DN, vilket även bekräftas av Expressens källor. 

Ambassadrådet Jevgenij Umerenko tjänstgör här inne på den ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Enligt Säpo misstänks han vara Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten SVR och är formellt en av ambassadör Viktor Tatarintsevs närmaste medarbetare. Men i praktiken är det vattentäta skott mellan den politiska delen av ambassaden och de enheter som sköter spioneriet och försöken att värva agenter i Sverige.

Efter spionmötet pekade uppgifter på att Jevenij Umerenko lämnade Sverige med ett Aeroflot-plan till Moskva dagen efter, men på onsdagen uppgav DN att han fortfarande befinner sig i Sverige. 

Att Umerenko nu, efter drygt två veckor, fortfarande befinner sig i landet har retat upp Utrikesdepartementet, enligt DN. På onsdagen stod det klart att UD kallat upp den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev och ställt krav på att diplomaten måste lämna landet. 

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev är formellt chef för den misstänkte spionchefen, ambassadrådet Jevgenij Umerenko.
Foto: ROGER TURESSON / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Under hela tiden sitter den tekniske konsulten häktad. 

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål leder förundersökningen mot den häktade svensken. Senast fredag klockan 11 ska han ta ställning till om mannen ska begäras omhäktad eller släppas.

– Ärendet är mycket känsligt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Källa: Dåraktigt om han stannar i landet

UD har tidigare bekräftat mötet med Tatarintsev, men ville då inte gå in på vad det gällt. 

– Det jag kan säga är att vi har kallat upp Rysslands ambassadör med anledning av en diplomats verksamhet. I övrigt går vi inte in på detaljer kring hanteringen av ärendet, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

Samtidigt sa Säpo att man inte är inblandad i UD:s beslut – men bekräftar att den ryske diplomaten är ett ärende hos dem.

– Vi hade ett ärende där underrättelseofficeren som den misstänkta agenten i det här fallet haft samröre med. Han hade som sagt diplomatisk immunitet så han kan inte lagföras enligt de straffrättsliga principerna som gäller i Sverige, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo. 

Tystnad råder från rysk sida om spionskandalen. Ambassaden har inte besvarat Expressens frågor om saken.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Jevgenij Umerenko tid som diplomat är av allt att döma över. Han blir nu troligtvis spärrad från att kunna bli ackrediterad i något västeuropeiskt land.

Men nu tickar klockan för Jevgenij Umerenko. Om han inte har lämnat Sverige senast den 30 april kan han komma att gripas, eftersom hans ackreditering löper ut då.

– Från och med 1 maj har inte längre något diplomatiskt skydd eftersom hans ackreditering löper ut då. Men det vore direkt dåraktigt av honom att stanna kvar efter den 30 april, säger en källa till Expressen.

Säpo-chefen: ”Förvånad”

Säpo-chefen Klas Friberg säger att han på grund av utredningens karaktär egentligen inte kan kommentera ärendet, men säger att han är förvånad över att Umerenko fortfarande är kvar i Sverige.

– Det pågår en förundersökning som är intensiv och känslig, så därför vill jag inte på det stora hela kommentera saken, säger Friberg.

– Jag är förvånad att den individen som vi anser är inblandad i det här brottet inte har lämnat landet. 

Hur hårt slag är det att han är kvar i landet? 

– Det är mer en politisk fråga och en markering i så fall att han inte ska vara kvar i landet, han har väldigt svårt att utöva den brottslighet som vi då misstänker att agenten har utfört åt honom. 

Expressen har sökt företrädare för ryska ambassaden, samt utrikesminister Margot Wallström via hennes pressekreterare som avböjer att kommentera ärendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.