Margot Wallström, Sveriges utrikesminister. Foto: SVEN LINDWALLMargot Wallström, Sveriges utrikesminister. Foto: SVEN LINDWALL
Margot Wallström, Sveriges utrikesminister.  Foto: SVEN LINDWALL
Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev. Foto: TTRysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev. Foto: TT
Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev. Foto: TT

Ryssland backar om giftutspel mot Sverige

Publicerad

Ryssland har anklagat Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.

Nu har utrikesdepartementet träffat landets ambassadör Viktor Tatarintsev – som backar från det tidigare påståendet.

– Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev.

Den mystiska giftattacken mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia i den lilla brittiska staden Salisbury för drygt två veckor sedan fortsätter att skaka om världspolitiken.

Trots att Ryssland pekats ut som ansvarig för mordförsöket av både EU och USA fortsätter landets president Vladimir Putin att förneka all inblandning i attentatet.

I helgen anklagade Ryssland i stället Sverige som möjlig källa till det ovanliga nervgiftet som användes mot far och dotter Skripal.

Påståendet avfärdades omedelbart av utrikesminister Margot Wallström som grundlöst – och i går kallade hon upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, till ett möte på utrikesdepartementet för att kräva en förklaring till anklagelserna.

"Det var bara en gissning"

Klockan 11.30 tisdagsförmiddagen träffade den ryske ambassadören utrikesrådet Anna Karin Eneström på utrikesdepartementet för att diskutera utspelet. Han var då formellt ditkallad av UD.

Och trots de tidigare aggressiva anklagelserna backar nu Ryssland från uttalandet:

– Det var bara en gissning, det var ingen officiell förklaring från rysk sida, säger Viktor Tatarintsev.

När Expressen träffade honom efter mötet förklarade han att påståendet grundade sig på att man visste att det fanns prov av olika radioaktiva ämnen vid en anläggning i Umeå.

– Vi har förklarat våra positioner och klargjort var vi står nu, säger Viktor Tatarintsev.

Han är fortfarande kritisk till att Storbritannien - med stöd av EU och USA - anser att Ryssland är skyldig till förgiftningen av Sergei och Julia Skripal:

– Vi köper inte den variant som föreslås av London som ensidigt anklagar Ryssland för detta utan att de lägger fram något som helst bevismaterial.

 

LÄS MER: Putin pekar ut Sverige efter nervgiftsattacken

 

Förutom Sverige har Moskva påstått att även Storbritannien, Slovakien och Tjeckien kan vara ursprungskällan i nervgiftshärvan i Salisbury då det är länder “som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet”.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag