Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland backar om giftutspel mot Sverige

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister.
Foto: SVEN LINDWALL
Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev.
Foto: TT

Ryssland har anklagat Sverige som möjlig källa till nervgiftet som användes mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia.

Nu har utrikesdepartementet träffat landets ambassadör Viktor Tatarintsev – som backar från det tidigare påståendet.

– Det var ingen officiell förklaring från rysk sida, bara en gissning, säger Viktor Tatarintsev.

Den mystiska giftattacken mot ryske ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia i den lilla brittiska staden Salisbury för drygt två veckor sedan fortsätter att skaka om världspolitiken.

Trots att Ryssland pekats ut som ansvarig för mordförsöket av både EU och USA fortsätter landets president Vladimir Putin att förneka all inblandning i attentatet.

I helgen anklagade Ryssland i stället Sverige som möjlig källa till det ovanliga nervgiftet som användes mot far och dotter Skripal.

Påståendet avfärdades omedelbart av utrikesminister Margot Wallström som grundlöst – och i går kallade hon upp Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Sverige, till ett möte på utrikesdepartementet för att kräva en förklaring till anklagelserna.

"Det var bara en gissning"

Klockan 11.30 tisdagsförmiddagen träffade den ryske ambassadören utrikesrådet Anna Karin Eneström på utrikesdepartementet för att diskutera utspelet. Han var då formellt ditkallad av UD.

Och trots de tidigare aggressiva anklagelserna backar nu Ryssland från uttalandet:

– Det var bara en gissning, det var ingen officiell förklaring från rysk sida, säger Viktor Tatarintsev.

När Expressen träffade honom efter mötet förklarade han att påståendet grundade sig på att man visste att det fanns prov av olika radioaktiva ämnen vid en anläggning i Umeå.

– Vi har förklarat våra positioner och klargjort var vi står nu, säger Viktor Tatarintsev.

Han är fortfarande kritisk till att Storbritannien - med stöd av EU och USA - anser att Ryssland är skyldig till förgiftningen av Sergei och Julia Skripal:

– Vi köper inte den variant som föreslås av London som ensidigt anklagar Ryssland för detta utan att de lägger fram något som helst bevismaterial.


LÄS MER: Putin pekar ut Sverige efter nervgiftsattacken


Förutom Sverige har Moskva påstått att även Storbritannien, Slovakien och Tjeckien kan vara ursprungskällan i nervgiftshärvan i Salisbury då det är länder “som sedan slutet av 1990-talet bedrivit intensiva studier av substanser från Novitjok-projektet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.