Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planterade nervgiftet på Putinkritikerns kläder

Under ett 45 minuter långt telefonsamtal med den ryska agenten Kudryatsev fick Alexey Navalny reda på hur det gick till när han förgiftades – och varför de placerade gifter i hans kalsonger.
Alexander Navalnyj, oppositionsledare i Ryssland som utsattes för ett mordförsök i augusti 2020.
Navalnyj på sjukhuset efter giftattacken.
Foto: INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES / STELLA PICTURES INSTAGRAM
Navalnyj.
Foto: Instagram

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avslöjar mordkomplotten mot honom. 

Lönnmördaren erkänner i telefonsamtal.

– Det är tydligt att det är Putin som ligger bakom, säger Navalnyj till CNN.

En gemensam granskning av CNN och Bellingcat avslöjade att en rysk ”giftpatrull” skuggat oppositionsledaren Aleksej Navalnyj under en längre tid.

Efter granskningen satte Navalnyj själv i gång med att kontakta de misstänkta. Efter att ha fått luren i örat upprepade gånger bestämde han sig för att presentera sig som representant för Rysslands säkerhetsråd. Varpå han får svar på sina frågor om mordförsöket på sig själv.

Konstantin Kudryavtsev, en av agenterna, berättar i samtalet att han skickades till Sibirien för att ”städa upp” efter mordförsöket på Navalnyj.

Så förgiftades Navalnyj

Kudryavtsev redogör sedan i detalj för hur mordförsöket gick till och att nervgiftet Novitjok applicerades på Navalnyjs kläder.

– Vilken typ av kläder betonades? Vad är det mest utsatta plagget?, frågar Navalnyj.

– Kalsongerna, svarar Kudryavtsev kort.

Det framgår att nervgiftet applicerades på insidan av kalsongerna, i skrevet. Tanken var att giftet skulle absorberas av huden så fort Navalnyj började svettas.

Så överlevde han

Navalnyj insjuknade sedan av nervgiftet på ett flygplan, men de tvingades nödlanda för att föra honom till sjukhus. Om planet i stället fortsatt till Moskva, som det var tänkt, hade Navalnyj med all säkerhet dött, enligt toxikologer som CNN har kontaktat. Vilket också bekräftas av Kudryavtsev.

– Jag tror att planet spelade en avgörande roll. Om de inte landat planet hade effekten och resultatet blivit ett annat.

– Vi trodde inte att det skulle bli så här. Allt gick fel, säger Kudryavtsev.

Agenter som misstänks vara inblandade i förgiftningen av Alexander Navalnyj har kopplingar hela vägen upp till toppen av ryska säkerhetstjänsten, FSB, och dess direktör Alexander Bortnikov.

Aleksej Navalnyj förgiftades med novitjokgift.
Den ryska oppositionsledaren Akelsej Navalnyjs bankkonton i Moskva har frysts och hans bostad har beslagtagits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.