Ryska varningen om Sverige går med i Nato

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: Brambatti Peri/AP ANSA POOL
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Ryssland kommer att vidta militära åtgärder – om Sverige går med i Nato, varnar utrikesministern.
Foto: Valda Kalnina/EPA/TT

Ryssland kommer att vidta militära åtgärder – om Sverige går med i Nato.

Det varnar landets utrikesminister Sergej Lavrov för i en intervju med Dagens Nyheter.

Vad för typ åtgärder vill han inte säga:

– Det är våra militärers, försvarsministeriet och generalstabens sak, säger han i intervjun. 

Ryssland utfärdar nu en ny varning mot Sverige. Och det handlar om ett eventuellt Natomedlemskap.

Skulle den svenska regeringen få för sig att gå med i Nato så kommer jätten i öst att vidta militära åtgärder:

– Det är en sak att ha neutrala grannländer i norr och en annan att ha grannar som är medlemmar i den nordatlantiska alliansen. Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss. Men då den svenska militära infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Natos högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, säger Sergej Lavrov i intervjun.

"Det är bara business"

Han vill inte utveckla vad för typ av åtgärder som det handlar om. 

Lavrov säger också att Ryssland inte är intresserade av att driva fram en ökad militär konfrontation. Men samtidigt berättar han att Ryssland har varnat för utvidgningen av Nato österut:

– Det är varje lands rätt att besluta formerna för sin säkerhet, men man måste förstå att om militär infrastruktur närmar sig Rysslands gränser, då kommer vi att vidta militära åtgärder. Inget personlig i det, det är bara business.

Utrikesministern pratar även om den frostiga relationen med Sverige. Enligt ministern själv var det Sverige – och inte Ryssland som fick det att skära sig något mellan länderna.

"Stoppades av våra svenska kolleger"

Det var för två år sedan som Ryssland gick in i Ukraina och annekterade halvön Krim. Omvärlden såg det som ett brott mot internationell rätt, och både EU och USA straffade Ryssland med sanktioner – något som Sverige också anslöt sig till. 

– Vi har alltid sett Sverige som en god granne och tidigare var förbindelserna goda. (---) Men allt detta stoppades av våra svenska kolleger, det skedde inte på vårt initiativ. Från Stockholms sida meddelades att kontakterna skulle frysas och att man anslöt sig till EU:s sanktioner, säger Lavrov bland annat under intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.