Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska varningen efter nya vapenleveranser

Foto: COVER IMAGES / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN

Risken för en direkt konflikt mellan väst och Ryssland har ökat.

Den varningen kommer från Rysslands USA:s ambassadör.

Moskva pressas av nya amerikanska vapenleveranser.

De ukrainska styrkorna fortsätter sina framryckningar i både södra och östra Ukraina. Även det ryska försvarsdepartementet medger att man retirerar.

USA är det land som i särklass levererat mest vapen till Ukraina. Vapen som varit till stor hjälp för ukrainarna.

Det gäller inte minst raketartillerisystemet HIMARS, ett vapensystem med lång räckvidd och mycket hög träffsäkerhet. USA har hittills levererat 16 sådana system.

Och flera är nu på väg. USA meddelade i veckan att ytterligare fyra HIMARS kommer att transporteras dit, vapen som finns i amerikanska vapenförråd.

USA har anslagit ytterligare 625 miljoner dollar i militärhjälp till Ukraina och i det paketet ingår också HIMARS som ska börja byggas.

Rysslands reaktion på nya vapnen 

Men de amerikanska vapenleveranserna väcker nu Rysslands allt större vrede. Landets ambassadör i USA, Anatolij Antonov, reagerade på en gång över nyheten att Ukraina ska få fler HIMARS.

– Vi uppfattar detta som ett omedelbart hot mot vårt lands strategiska intressen, säger ambassadör Antonov i ett uttalande på Telegram. 

– Leveranserna av militära produkter från USA och dess allierade leder inte bara till fortsatt blodspillan och nya förluster, det ökar också faran för direkt militära sammandrabbningar mellan Ryssland och länderna i väst.

Kreml och den ryska statliga televisionen ger ofta bilden av att Ryssland i praktiken redan ligger i konflikt med väst.

Ryska UD har tidigare dragit röda linjer vid än mer avancerade vapensystem som robotar med längre räckvidd. Det verkar av ambassadörens uttalanden att döma som om Ryssland nu även tröttnat på HIMARS och ser dem som ett allvarligt hot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.