Ryska vapenjättarna går fria från sanktioner

Se senaste nytt med Expressen TV
Storägaren i Kalasjnikov-koncernen, som bland annat tillverkar automatkarbinen AK-47, klarar sig undan sanktioner.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Flygplanstillsverkaren Tupulev hamnade på sanktionslistan först den här veckan - sedan Reuters ställt frågor.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
En AK-47 inne i en militärambulans i Ukraina.
Foto: SOPA Images / TT NYHETSBYRÅN
Ett förstört hotell i staden Serhiivka nära Odessa.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska vapenjättarna klar sig undan internationella sanktioner.

Ett 30-tal företagsledare i den ryska vapenindustrin och minst 14 militärföretag har inte drabbats av sanktioner, enligt en granskning av nyhetsbyrån Reuters.

Men efter det att Reuters presenterat sina rön hamnade flera på sanktionslistan tidigare i veckan.

Nyhetsbyrån Reuters finner i en omfattande granskning att en lång rad chefer och storägare i den ryska vapenindustrin inte utsätts för sanktioner av USA, EU och Storbritannien. Dessutom tillämpas de internationella sanktionerna inkonsekvent, enligt Reuters. 

Vapenkoncernen Kalasjnikov, originaltillverkare av den berömda automatkarbinen AK-47, är föremål för sanktioner. Men Alan Lusjnikov, som äger 75 procent av företaget, är inte drabbad, enligt granskningen. Lusjnikov var tidigare biträdande transportminister i Ryssland.

Alan Lusjnikov äger 75 av vapenkoncernen Kalasjnikov.
Foto: Pressbild

95 procent av automatvapnen

Kalasjnikov tillverkar 95 procent av Rysslands automatvapen och andra eldvapen som används i kriget mot Ukraina. Företaget producerar också raketer och robotar. 

”Reuters granskning av bolag, företagsledare och investerare som stöttar upp Rysslands försvarssektor visar att ett betydande antal aktörer inte har betalat något pris än”, skriver nyhetsbyrån.

Bland andra företag som slipper undan sanktioner märks vapentillverkaren V A Degtjarev och ammunitionsfabriken i Klimosk söder om Moskva – liksom patronfabriken i Novosibirsk som kallar sig ”ett av de ledande företagen inom Rysslands militärindustriella komplex”, skriver Reuters. 

Placerades på sanktionslistan

Storbritanniens utrikesdepartement vill inte kommentera uppgifterna, enligt Reuters. Det vill inte heller EU-kommissionen och USA:s finansdepartement.

Men flera företag inom militärindustrin som Rostec, Avtomatika och Tupolev placerades på USA:s sanktionslista den här veckan sedan Reuters ställt frågor.

Nyhetsbyrån namnger också en rad företagsledare inom militärindustrin som inte utsätts för sanktioner.

Zelenskyj: Nu användes de mot bostadshus

Presidentens ord efter attacken mot hamnstaden Odessa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.