Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska utspelet efter attacken: Skådespel

Volodymyr Zelenskyj: ”Ett illdåd!”.
Ryska ambassadens inlägg.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER

De gravida kvinnor som skadades vid bombningen av en förlossningsavdelning i Mariupol, östra Ukraina är egentigen skådespelare och deras skador ditsminkade.

Det hävdar den ryska ambassaden i Storbritannien. 

”Hon har väldigt realistisk make-up”, säger ambassadpersonalen om en höggravid kvinna som räddades ur rasmassorna.

Enligt nyhetsbyrån AFP dog tre personer, varav ett barn, vid den ryska flygattacken som vållade mycket stora skador.

Det är på Twitter som den ryska ambassaden i Storbritannien via sitt officiella, verifierade konto gjort ett antal utspel efter Rysslands bombning av ett sjukhus i Mariupol i Ukraina på onsdagen.

Initiala uppgifter från Ukraina sade att minst 17 personer hade skadats. Senare uppgifter från officiellt ukrainskt håll under torsdagen gör gällande att tre personer, däribland ett barn, dog efter flygattacken.

Från ryskt håll nekar man sedan tidigare till bombattacken. Kremls talesperson Dmitrij Peskov kommenterade under onsdagen för Reuters att ”ryska styrkor inte skjuter mot civila mål”. Men den ryska ambassaden går ett steg längre och påstår att de bilder på skadade och gravida kvinnor som togs efter attacken i själva verket är iscensatta, fejkade. 

”Realistisk make-up”

I ett inlägg märkt ”FAKE” hävdar ambassaden att förlossningsavdelningen inte längre var i bruk, utan i stället tagits över av ”väpnade styrkor och radikaler”. 

Om kvinnorna, som på bilderna bärs ut på bår och stapplar ner för trappor med blod rinnande från ansiktet, säger ambassaden att det handlar om skådespelare. En av kvinnorna är i själva verket en ukrainsk skönhetsbloggare, skriver ambassaden på Twitter.

”Hon spelar sin roll som gravid kvinna på fotona”, twittrar ambassaden.

Här skriver ryska ambassaden att en av kvinnornas skador egentligen är smink.
Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Den ryska ambassaden i Storbritannien menar att kvinnan på bilden ovan, som fotograferades när hon evakuerades ur det bombade sjukhuset, bara låtsas vara skadad och att hon sminkat dit sina skador.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

WHO: 18 attacker mot vården

När ambassaden får mothugg av ilskna Twitteranvändare som ifrågasätter riktigheten i inläggen svarar man att ”hon har väldigt realistisk make-up” .

Sjukhuset fick mycket stora skador vid den ryska bombningen och bilder och filmer från platsen, som Expressen publicerat, visar på den stora förödelsen där bråte ligger mer eller mindre överallt i salarna och korridorerna. 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har återgett vittnesmål om gravida och barn som hamnade under bråten när sjukhuset bombades. Zelenskyj kallade i ett uttalande bombningen för ett ”illdåd”.

En skadad, höggravid kvinna, bärs ut från det beskjutna sjukhuset.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
En familj tar sig ut ur det sönderbombade sjukhuset i Mariupol.
Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN

Ukraina har upprepade gånger larmat om att Ryssland attackerar civila mål, däribland sjukhus. Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat att det skett åtminstone 18 attacker mot ambulanser och vårdinrättningar. 

Världen fördömer Rysslands våld

I stora delar av världen fördöms nu attacken. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade att Putin kommer hållas ansvarig för ”sina fruktansvärda brott” medan USA kallade attacken ”barbarisk”. FN:s generalsekreterare António Guterres kommenterade också bombningen och sade att ”meningslöst våld måste stoppas”.

Efter att denna artikel publicerades har Twitter tagit bort inläggen med motiveringen att de bryter mot Twitters regler.


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i hela Europa – se till att du har Expressens app nedladdad för att få viktiga uppdateringar och nyheter om kriget.

Klicka här för att ladda ned Expressens app.


Se något mer:

Snart riskerar staden återigen att attackeras av ryssarna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.